Uvodni govor J.M. Barrosoa predsjednika Evropske komisije na konferenciji za štampu povodom Kopenhaškog klimatskog dogovora

Hvala, Frederik, dopustite mi samo da dodam sljedeće: ovaj sporazum je bolji nego nikakav.

Ovo je bio pozitivan korak, ali očito ispod naših ambicija. Moramo biti iskreni kad analiziramo rezultat; ima tu stvari koje su dobre i onih koje nisu tako dobre.

Neću skrivati razočaranje što se tiče ambicija vezanih uz obavezujuću, odnosno neobavezujuću prirodu budućeg sporazuma. U tom konkretnom smislu, tekst kojeg smo danas prihvatili ne ispunjava naša očekivanja.

Sasvim jednostavno, naše ambicije nisu zadovoljene, pogotovo zato što se nismo mogli dogovoriti o potrebi za pravno obavezujućim sporazumom. A to nas, naravno, zabrinjava, jer vjerujemo da je važno da na globalnom nivou budemo predani mjerama koje moramo osmisliti da bismo se mogli boriti protiv klimatskih promjena.

U isto vrijeme, pošteno je reći da je ovo prvi put da smo uspjeli u sporazum ovakvog nivoa uključiti mjere na provođenje kojih se sada zavjetovalo mnogo strana, strana koje se dosad nisu obavezivale na takvu vrstu djelovanja.

I vjerujemo da činjenica da se Evropska unija također obvezala i da je takve korake već unijela u svoje zakonodavstvo predstavlja važan okidač za najave koje su nam dale razvijene i zemlje u razvoju.

U ovom tekstu imamo tri stupa na kojima možemo graditi napredak: smanjenje emisija, financije i transparentnost. No borba za postizanje više razine naših ambicija traje i dalje. Ne možemo si priuštiti da tu borbu izgubimo.

Mislim da je Kopenhagen bio prvi korak, ali treba nam još mnogo koraka u budućnosti. Mi, kao Evropska unija, slijedit ćemo svoju ambiciju. Obaveze Evropske unije biti će ispunjene. To se neće promijeniti – naše obveze nisu samo riječi u izjavama za medije, one su obvezujuće za svaku zemlju-članicu Evropske unije. Više puta smo ponovili tokom konferencije da smo čak spremni ići i dalje ako vidimo veći angažman i kod ostalih partnera.

Naročito je važna činjenica da smo zadržali našu predanost davanju potpore nerazvijenim zemljama. Naši afrički partneri, kao i drugi, posebno su nam zahvalili za to; naime, nisu svi prihvatili ono što mi smatramo vrlo važnom obvezom, a to je potreba da se podupru najsiromašniji i najugroženiji u njihovoj borbi protiv klimatskih promjena.

Sada moramo dovesti ovaj proces u novu fazu i naučiti lekcije iz ovog iskustva. Moj je zaključak da je to globalni izazov kojeg ne možemo izbjeći.

Svjetski vođe nemaju alternativu nego da nastave surađivati i tako ispuniti svoju odgovornost prema budućim generacijama.

Bio je to prvi pokus vezan uz zajednički rad i sporazumjeli smo se oko nekih važnih stvar. Napokon, riječ je o sporazumu, zar ne? No, nivo dogovora, sasvim iskreno, nije onaj kojoj smo se nadali.

Europa.ba