Španija preuzela rotirajuće predsjedništvo Evropskom unijom

Osmog januara 2010. godine održan je Inaguracioni sastanak španskog predsjedništva EU u Madridu. Video sa konferencije za štampu održane tom prilikom se može pogledati u Video galeriji.

Španija je 1. januara preuzela predsjedavanje Evropskom unijom. U idućih šest mjeseci, glavni zadatak države koja predsjedava EU je da organizuje i upravlja radom Vijeća Evropske unije u kojem su zastupljene zemlje članice.

To znači da su do 30. juna španski predstavnici u Vijeću i pomoćnim tijelima (odborima i radnim grupama) odgovorni za uspostavljanje programa kao i predsjedavanje približno 3.000 sastanaka u Briselu i Luksemburgu, i 300 koji će se održati u Španiji.

Po prvi put, Evropsko vijeće ima stalno predsjedništvo koje se podudara s početkom španskog predsjedavanja. Ovakvu je poziciju stvorio Lisabonski ugovor, kojim je omogućen veći kontinuitet radu Evropske unije, a Herman Van Rompuy, bivši premijer Belgije, imenovan je na mandat od dvije i po godine, koji se može obnoviti jednom. Van Rompuy će predsjedavati sastancima Vijeća EU, kao i evropskim sastancima na vrhu koji okuplja svih 27 šefova država ili vlada.

Rotirajuće predsjedništvo zahtijeva obavljanje dužnosti u cilju davanja podrške stalnom predsjedništvu koje je odgovorno za predstavljanje Vijeća u odnosima s trećim zemljama i međunarodnim organizacijama te drugim evropskim institucijama, posebno Evropskim parlamentom i Evropskom komisijom.

U praksi, predsjedništvo podrazumijeva izgradnju mostova između zemalja, čime će se omogućiti napredak evropskog programa. Zemlja koja predsjedava Evropskom unijom mora nepristrano izvršavati ovaj posao, te ne smije aktivno promovisati vlastite interese ili interese drugih zemalja. U tih nekoliko mjeseci, Vlada mora poduzeti sve što je u njenoj moći kako bi razriješila sve razlike koje mogu nastati između zemalja članica u donošenju odluka, predstavljanjem i dogovaranjem kompromisnih rješenja. Isto tako, mora biti spremna i na nepredviđene situacije koje zahtijevaju brzi odgovor EU.

Prioriteti španskog predsjedništva su:

– konsolidacija evropskog socijalnog programa, uz pridavanje posebne pažnje na jednakost polova, kao i borbi protiv nasilja u porodici. – promovisanje Evrope naroda, – izlazak iz ekonomske krize. Glavni ciljevi su obnova stvaranja radnih mjesta te ostvarenje konkurentnije Evrope, kako je to navedeno u Lisabonskoj strategiji. – energetska sigurnost Evropske unije i borba protiv klimatskih promjena, – omogućavanje da Evropa ima vlastiti glas na međunarodnoj sceni i promoviše vlastite zajedničke vrijednosti, mir i blagostanje. – konsolidacija sigurnije Evropske unije za svoje građane, odgovarajući na izazove imigracija te stvaranje zajedničkog prostora uz saradnju pravosuđa i policije. Predsjedavanje za Španiju predstavlja priliku da proširi svoje prisustvo vani, utiče na svjetska pitanja i sarađuje s najugroženijim zemljama. To je takođe prilika za EU da zbliži svoje građane i da pruži odlučan poticaj evropskoj integraciji.

Program španskog predsjedništva EU

Govor španskog premijera José Luis Rodríguez Zapatera, o prioritetima španskog predsjedništva EU 

Europa.ba