Drugi Sastanak EU-BiH Privremenog pododbora za transport, energiju, okolinu i regionalni razvoj

ZAJEDNIČKA IZJAVA EVROPSKE KOMISIJE I BOSNE I HERCEGOVINE

Mostar, 20. januar 2010. godine

Predstavnici Evropske komisije i institucija Bosne i Hercegovine sastali su se u Mostaru kako bi diskutovali o nivou približavanja zakonodavstva zemlje u oblastima transporta, energije, okoline i regionalnog razvoja. Napredak Bosne i Hercegovine (BiH) u procesu evropskih integracija ovisi o njenom ispunjavanju uslova iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, između ostalog i u ovim oblastima. Po završetku veoma korisnog i konstruktivnog sastanka, Evropska komisija iznijela je sljedeće preporuke:

Bosna i Hercegovina treba usvojiti Zakon o prievozu opasnih materija. Na usvajanje ovog zakona u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine čeka se više od godinu dana. Evropska komisija je preporučila da se ubrza izgradnja evropskog transportnog Koridora Vc u skladu sa sporazumima postignutim među svim zainteresovanim stranama.

Komisija je naglasila značaj usvajanja energetske strategije za cijelu zemlju te potrebu za daljim naporima kako bi kompanija „Elektroprenos BiH“ ponovo u potpunosti funkcionisala. Također je preporučila što skorije usvajanje Zakona o gasu, s obzirom na to da je ovo obaveza Bosne i Hercegovine prema Sporazumu o Energetskoj zajednici.

U oblasti okoliša, Komisija je pozvala na usvajanje Zakona o zaštiti okoliša bez daljih odgađanja. Ovaj zakon predviđa uspostavljanje Agencije za zaštitu okoliša BiH.

Obje strane su pozdravile činjenicu da je o pitanjima regionalnog i lokalnog razvoja razgovarano vrlo otvoreno. Evropska komisija je naglasila potrebu za usvajanjem strategije regionalnog razvoja za cijelu zemlju kao preduslova za dostupnost fondova EU za infrastrukturu, posebno u oblastima transporta i okoline. Sredstva ovih fondova EU odobravaju se radi uravnoteženja neujednačene razvijenosti regija i pomoći u napretku manje razvijenih dijelova države.

Europa.ba