Ceremonija povodom završetka projekta “Rekonstrukcija zgrade Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu”

Ceremonija povodom završetka rekonstrukcije Palate pravde, zgrade Kantonalnog i Općinskog suda Sarajevo, održana je 22. januara 2010 godine. Projekat je zvanično iniciran potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju o zajedničkoj saradnji  i podršci u provođenju projekta između Ministarstva pravde BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV),  Delegacije Evropske unije u BiH, Vlade Kraljevine Norveške, Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo, Švedske međunarodne agencije za razvoj (SIDA)  i Kantonalnog i Općinskog suda Sarajevo. Ukupna sredstava uložena u obnovu zgrade Palate pravde iznosila su 4,2 miliona eura, od čega je Evropska unija osigurala 2 miliona eura,  dok su preostala sredstva izdvojile vlade Kraljevine Norveške, Kraljevine Švedske i Kantona Sarajevo.

“Reforma pravosudnog sektora je prioritet Evropske unije kako bi pripremila Bosnu i Hercegovinu u ispunjavanju uvjeta za pristupanje Evropskoj uniji. U posljednjih pet godina, EU je finansijski podržala ovaj sektor sa više od 20 miliona eura. Mi ćemo nastaviti saradnju sa VSTV BiH i drugim institucijama pravosuđa u zemlji, jer čvrsto vjerujemo da su vladavina prava, zaštita ljudskih prava i efikasan rad institucija pravosuđa izuzetno važni za BiH. Mnogi sudovi u Bosni i Hercegovini ne ispunjavaju osnovne zahtjeve iz Državne strategije za sektor pravde u BiH. Stoga lokalne vlasti hitno trebaju pripremiti državni plan za rješavanje ovog pitanja”, kazao je ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske unije u BiH.

Ovaj projekat je rezultirao unapređenjem funkcionalnosti zgrade suda stare 100 godina koju dijele dva suda, kako bi im omogućili da efikasno funkcionišu. To je uključivalo izgradnju dodatnih sudnica u skladu sa evropskim standardima, odvajanje javnog prostora od prostora ograničenog kretanja suda, uspostavljanje registara i arhiva itd. Takođe je poboljšana interna komunikacija i stvoreni su uslovi za efikasan i nezavisan rad sudija.

“Palata pravde u Sarajevu je jedinstvena po svojoj arhitekturi i istoriji. U ovoj zgradi je procesuiran veliki broj složenih predmeta, a mnogo eminentnih sudija je u njoj obavaljalo svoju funkciju. Realizacijom ovog projekta su osigurani uslovi za pružanje vrhunske usluge građanima Kantona Sarajevo”, izjavio je Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Vlada Kraljevine Švedske već godinama pomaže Bosni i Hercegovini kako bi olakšala njeno približavanje Evropskoj uniji, i pružila je značajnu pomoć u reformi pravosudnog sistema.

“Mi pomažemo Bosnu i Hercegovinu u izgradnji države i uspostavi vladavine prava. Ova ceremonija označava završetak projekta za koji smo obezbjedili materijalnu pomoć, ali moramo nastaviti da i u budućnosti radimo na reformi pravosudnog sistema, što je i jedan od preduslova za ulazak BiH u Evropsku uniju. Da bi pravosuđe pravilno funkcioniralo, trebamo raditi na pomirenju”, izjavio je Bosse Hedberg, ambasador Švedske u BiH.

Rekonstrukcijom Palate pravde stvoreni su odlični uslovi za rad uposlenih, kao i uslovi za ostvarivanje još boljih rezultata i poboljšanje usluga svim fizičkim i pravnim licima.

Europa.ba