Zvanično predstavljen projekat „Unapređenje razvoja i kapaciteta socijalnog dijaloga i socijalnih partnera u BiH“

Jednogodišnji program „Unapređenje razvoja i kapaciteta socijalnog dijaloga i socijalnih partnera u BiH“, koji je započeo u  decembru 2009.godine, medijima je zvanično predstvaljen 27.januara 2010.g u konferencijskoj sali hotela „Bosnia“ u Sarajevu.  Projekat je finansirala Evropske unija kako bi se  prevazisle dosadašnje poteškoće kroz primjenu postignuća i iskustava drugih organizacija koje djeluju u oblasti socijalnog dijaloga.

„U ovaj projekat uložili smo 500.000 Eura i glavni cilj je podržavanje kreiranja Socijalno-ekonomskog vijeća na državnom nivou koji će biti u skladu sa Konvencijom Međunarodne organizacije rada, a i u skladu sa primjerima najbolje prakse iz Evropske unije. Očekujemo da će projekat imati pozitivan uticaj na ekonomski razvoj BiH, a da će ishod biti uspostavljanje Socijalno-ekonomskog vijeća, jer želimo postići konsenzus na nivou države vezano za politike koje bi mogle dovesti do ekonomske regeneracije“, kazala je Maria Farrar – Hockley, sef sektora operacija I, u Delegacija EU u BiH.

Ms. Farrar- Hockley je objasnila da jedino kroz aktivno sudjelovanje partnera projekta,  ovaj projekat moze dovesti do boljeg funckionisanja socijalnog dijaloga i na kraju do funkcionalnijeg društva. 

Projekat će, također, pomoći pri razvoju kapaciteta Konfederacije sindikata BiH, Asocijacije poslodavaca BiH i predstavnika nadležnih institucija za aktivno i efektivno učešće u radu Socijalnog i ekonomskog vijeća.

„Željeli bismo ojačati socijalne partnere kako bi i oni poslije bili u mogućnosti da sami rješavaju socijalne i ekonomske probleme. Akcenat u ovom projektu je na izgradnji partnerstva. Već vidim da su učesnici otvoreni i zainteresirani da ovaj projekat uspije. Mislim da BiH nije u lošem položaju kada je u pitanju socijalni dijalog. Moja zemlja je Mađarska i ona je također prošla ovu fazu i uspjela je premostiti sve prepreke, a zaista mslim da to može i BiH“, kazao je Bela Benyo, vođa projektnog tima.

Projekat će promovirati socijalni dijalog kao funkcionalni dio odnosa između institucija vlasti, poslodavaca i radnika na svim razinama, od planiranja do provođenja politike , prakse i implementacije.

„Ono  što je problem u BiH, kada je u pitanju socijalna kohezija i uspostavljanje socijalnog partnerstva na svim nivoima, jeste da javno mjenje još uvijek nema dovoljno informacija šta praktično predstavlja taj institut socijalnog partnerstva. Mi ćemo tražiti da mediji odvoje posebno vrijeme koje će posvetiti pitanjima kojima se mi bavimo i koja su od ključne važnosti za našu zemlju“, kazao je Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH.

Program obuke obuhvatit će studijska putovanja radi boljeg upoznavanja najbolje prakse EU, a fokusirat će se na teme kao što su : evropske integracije i socijalni dijalog, vještine za vođenje socijalnog dijaloga, te analize politika  formuliranje kapaciteta.

Europa.ba