Radionica u okviru programa „PPRD jug“ „Smanjenju rizika od katastrofa: Mehanizmi i metodologije civilne zaštite“

10.-11. februar 2010., Hotel „Sonesta“, Nasr City, Kairo, Egipat

Najviša rukovodstva službi civilne zaštite iz 14 mediteranskih i partnerskih balkanskih zemalja  će u Kairu 10.-11. februara učestvovati na prvoj radionici za više menadžere u organizaciji euro-mediteranskog programa za prevenciju, pripravnost i odgovor na prirodne i katastrofe koje izaziva čovjek („PPRD jug“), kojeg EU finansira sa 5 miliona eura i čiji je jedan od glavnih ciljeva da poveća institucionalnu saradnju između EU i mediteranskih zemalja.

Radionicu koja je organizovana u saradnji sa Regionalnim uredom Međunarodne strategije Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od prirodnih nepogoda (UNISDR) za zapadnu Aziju i sjevernu Afriku, otvorit će Marc Franco, šef Delegacije Evropske komisije u Egiptu, Claudio Pacifico, italijanski ambasador u Egiptu i Agostino Miozzo, generalni direktor za volontere, institucionalne i međunarodne odnose službe civilne zaštite Italije.

Podstaknute povećanjem broja katastrofa koje pogađaju mediteranske i balkanske zemlje, Vlade iz regiona sve više prepoznaju značaj preduzimanja aktivnosti na smanjenju njihovih posljedica po stanovništvo, infrastrukturu i imovinu. Dvodnevna radionica predstavlja priliku za analiziranje dostupnih strategija za smanjenje rizika i mogućih mehanizama za njihovu praktičnu primjenu.

U toku radionice, učesnici će razmotriti definiciju rizika, proučiti okolnosti koje povezuju rizik sa katastrofom i analizirati koncept ublažavanja rizika. Pored aktivnosti UNISDR u regiji, biti će prezentovana i evolucija politika smanjenja rizika.

Učesnici će se također usredsrijediti i na pitanje Državne platforme za smanjenje rizika od katastrofa i ulogu službi civilne zaštite u okviru ovog državnog mehanizma koji povezuje čitav niz institucija, a koji je osmislio i promovisao UNISDR da bi pomogao snaženje politika smanjenja rizika od katastrofa i djelovanja na nivou država.

Biti će prezentovana i tzv. Švedska studija koja daje opšte smjernice o tome kako oformiti, voditi i omogućiti održivost državnih platformi. Okrugli sto o iskustvima zemalja sa kapacitetima i mehanizmima kordinacije za pripravnost na katastrofu je takođe na dnevnom redu.

Kontakt: Alessandro Candeloro, +39 349 0850931, info@euromedcp.eu

 

Historijat programa „PPRD jug“

„PPRD jug“ predstavlja treću fazu euro-mediteranskog programa u vezi sa civilnom zaštitom finasiranog od strane EU i aktuelnog od 1998. godine. Nadovezujući se na iskustva ranijih programa, petogodišnji Pilot Program, te program „Most“ (Bridge), novi trogodišnji program, imaju za cilj da unaprijede već ostvarene rezultate, naročito tako što će u regiji Mediterana doprinositi razvoju kulture civilne zaštite zasnovane na spriječavanju a ne reagovanju na posljedice.

Novi program koordinira konzorcijum koji predvodi Služba civilne zaštite Italije zajedno sa državnim službama za civilnu zaštitu Alžira, Egipta, Francuske i Međunarodnom strategijom Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od prirodnih nepogoda (UNISDR).

Njegov cilj je da uspostave i ojačaju kapacitete službi civilne zaštite sa euro-mediteranskog područja za spriječavanje, pripravnost i odgovor kroz poboljšanje institucionalne saradnje između EU i mediteranskih zemalja, ali i putem uspostave bliskih veza sa Mehanizmom civilne zaštite EU, kao i između samih zemalja.

Među ciljeve „PPRD jug“ se ubrajaju i stvaranje atlasa rizika za pojedinačne države i za cijelu regiju, organizovanje studijskih putovanja i pružanje tehničke pomoći, organizovanje vježbi simulacije, te poboljšanje situacije kada je riječ o informisanosti i svijesti građana sa područja Mediterana o izloženosti rizicima, spriječavanju katastrofa i reagovanju u slučaju istih.

Prirodne katastrofe u mediteranskoj regiji

Koliko geografska obilježja mediteranske regije pružaju širok spektar klimatskih, bioloških i kulturnih prednosti njenom stanovništvu i svima onima koji posjećuju ili putuju kroz ovo područje, toliko je podobna i za stvaranje uslova da ta lica budu izložena širokom spektru rizika od prirodnih i katastrofa koje izaziva čovjek.

Prema podacima iz Baze podataka o hitnim slučajevima (EM-DAT), u posljednjih 28 godina oko 31 milion ljudi sa područja Mediterana su bili žrtve prirodnih i tehnoloških katastrofa, a prouzrokovana šteta se procjenjuje na 125 miliona eura. Od navedenih 31 milion stanovnika, 14 miliona su bili pogođeni sušom, 8 miliona zemljotresima, a 8 miliona poplavama i olujama. Najčešće katastrofe, a ujedno i katastrofe sa najdestruktivnijim dejstvom na području Mediterana su: zemljotresi, poplave, suša, šumski požari, zagađenost mora, te industrijske nesreće.

Međunarodni pristup aktivnostima na smanjenju rizika od prirodnih nepogoda danas postaje potreba i na području Mediterana, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da prirodne katastrofe sve češće napadaju nekoliko zemalja istovremeno, kao što smo to nedavno mogli vidjeti u slučaju razornih kiša i poplava koje su polovinom januara pogodile Izrael, Jordan, Palestinu i Egipat. „PPRD jug“ i UNISDR su glavne regionalne inicijative za promovisanje ovakvog pristupa.

Europa.ba