DAN SIGURNIJEG INTERNETA – Razmisli pa objavi!

Sedmo izdanje Dana sigurnijeg Interneta danas se obilježava u više od 60 zemalja na svih 5 kontinenata širom svijeta, od Kanade do Južne Koreje, od Rusije do Kenije, uključujući i svih 27 zemalja Evropske unije.

“Sigurnost na Internetu tiče se svih nas. Mladi diljem Evrope provode dobar dio svog slobodnog vremena igrajući se, komunicirajući i učeći na internetu. Ukupan promet na internetskim stranicama društvenih mreža u posljednje tri godine je silno porastao“, izjavila je Viviane Reding, Evropska komesarka za informacijsko društvo i medije, koja je pokroviteljica Dana sigurnijeg Interneta već šestu godinu zaredom. ”Prema tome, sada kao Evropljani imamo još veću odgovornost učiniti Internet sigurnijim okruženjem u kojem svi mogu uživati.“

Dan sigurnijeg Interneta 2010. obilježava se temom “Razmisli pa objavi“. Jednom kada se slika objavi na Internetu, teško je ili gotovo nemoguće je povući. Svi je mogu vidjeti. Cilj nije spriječiti mlade da se koriste internetskim stranicama, nego da postanu svjesni rizika koji donosi objavljivanje ličnih informacija na Internetu, kao i potaknuti ih da kontrolišu svoj identitet na Internetu pažljivim promišljanjem mogućih posljedica.

Dan sigurnijeg Interneta 2010. će takođe označiti pokretanje internetske verzije izuzetno popularnog kompleta alata eSafety (www.esafetykit.net) koji je razvio Insafe u saradnji s firmom Liberty Global Inc. uz podršku Evropske komisije. Lokaliziovane verzije za Irsku, Poljsku, Mađarsku, Češku Republiku, Austriju, Holandiju, Španiju, Rumuniju i Belgiju već su dostupne na Internetu, dok će druge jezičke verzije biti objavljene tokom idućih mjeseci. Ovaj komplet alata obavezan je izvor podataka za roditelje, učitelje i bibliotekare u Evropi i izvan nje.

Posjetite internetske stranice, www.saferinternet.org kako biste pronašli savjete o zaštiti svoje privatnosti na Internetu.

Više o ovogodišnjim okupljanjima povodom Dana sigurnijeg Interneta u vašem regionu ili na međunarodnom nivou pronađite na internetskoj adresi www.saferinternetday.org ili na SID sajmu www.sidfair.org.

Dodatne informacije:  O Insafeu

Insafe je evropska mreža za podizanje svijesti o sigurnijem internetu koju je sufinansirala Evropska komisija a koordinirala Evropean Schoolnet. Obuhvata nacionalne centre u 25 zemalja diljem Evropske unije, uključujući Island i Norvešku, te partnere u Argentini, Australiji i SAD-u. Cilj Insafea je omogućiti korisnicima da iskoriste pozitivne aspekte Interneta i izbjegnu potencijalne rizike. Više informacija pronađite na www.saferinternet.org ili na e-mail adresi info-insafe@eun.org.

O Danu sigurnijeg interneta

Dan sigurnijeg Interneta dio je globalnog napora partnera u podizanju svijesti za promovisanje sigurnijeg Interneta za sve korisnike, posebno mlade ljude. Događaj organizuje INSAFE u okviru Programa za sigurniji Internet Evropske komisije. www.saferinternetday.org

 

Europa.ba