Evropski parlament odobrio novi sastav Evropske komisije

Nova Evropska komisija ima mandat do 31. oktobra 2014. godine. Poređenja radi, prva Barrosova Komisija izglasana je u novembru 2004. sa 449 glasa za, 149 protiv, i 82 suzdržana.

Uoči izbora, Evropska narodna stranka (EPP), Napredni savez socijalista i demokrata (S&D) i Savez liberala i demokrata za Evropu (ALDE) najavili su da će glasati za kolegij komesara. Zeleni, Konfederalna skupina Evropske ujedinjene ljevice i Ljevice nordijskih Zelenih (GUE/NGL) te Evropa slobode i demokratije (EFD) izjavili su da će glasati protiv novog kolegija, dok su Evropski konzervativci i reformisti (ECR) najavili da će se suzdržati od glasanja.

„Osvit nove decenije“: rasprava o novoj Evropskoj komisiji koju su izabrali zastupnici Evropskog parlamenta

U toku rasprave koja se održala u utorak ujutro, predsjednik parlamenta Jerzy Buzek izjavio je: „Ovo je prvi put u našoj istoriji da imenujemo Evropsku komisiju u našoj ulozi stvarnog, osnovnog zakonodavca. Ovo je osvit nove decenije, sa novim načinom rada evropskih institucija“.

Odgovornost prema parlamentu je “od presudne važnosti za demokratski legitimitet Komisije“, naglasio je predsjednik Evropske komisije José Manuel Barroso. Sadašnja izuzetna vremena, zajedno s ekonomskom krizom, klimatskim promjenama i problemima sigurnosti energije, znače da je došlo „vrijeme za smjelost“. Potrebne su nam „snažne evropske institucije“ koje će se nositi s tim izazovima, a Evropska komisija i Parlament imali su odgovornost da zajedničkim djelovanjem „osiguraju da EU ne bude samo zbir svojih dijelova“.

Joseph Daul (EPP, FR) naglasio je da EU mora projicirati „ono što EU zaista jeste – globalni lider na polju mjera BDP-a, veličine tržišta i doprinosa međunarodnoj pomoći“, dodao je. Međutim, od Haitija do Irana, preko Afganistana i Jemena, Kube do transatlantskih odnosa, glas EU do sada „nije ispunio naše težnje“, izjavio je, pozivajući na ostvarenje „ambicioznog programa“ koji će to ispraviti. Na kraju je zaključio da politička orijentacija Evropske komisije mora odražavati rezultate izbora iz 2009. godine.

Martin Schulz (S&D, DE) prigovorio je što su se imenovani komesari obvezali na „zavjet šutnje“ tokom saslušanja, na što ih je obvezao predsjednik Barroso kako ne bi izjavili nešto pogrešno. Oni koji su ušli u stvarni dijalog s Parlamentom, kao Michel Barnier, Joaquin Almunia i Kristalina Georgieva, iznijeli su „nametnute stavove“. Komisija mora raditi kao kolegij i ne smije se voditi kao u „predsjedničkom sistemu“ izjavio je.

Guy Verhofstadt izjavio je da je ALDE „odgovorna grupa“ te da će glasati za, iako će „podrška biti uslovna“. Od nove Evropske komisije očekuje da „postane pokretač Evrope, što proteklih pet godina nije bio slučaj“, te da radi kao stvarni kolegij, uz snažan osjećaj jedinstva i mogućnosti da iznađu politike koje će podupirati različite političke porodice koje čine kolegij, među njima i liberali. Na kraju, nova Evropska komisija se mora „usredsrijediti na jedan glavni zadatak; da pronađe odgovor na ekonomsku krizu i izvodljivu strategiju za Evropu 2020. godine. Ne slušajte previše zemlje članice“, zaključio je.

Daniel Cohn-Bendit iz grupe Zelenih/EFA izjavio je da vjeruje da je u prisutnosti „koalicije licemjera“, budući da će mnogi zastupnici parlamenta glasati za Evropsku komisiju koju u suštini ne podržavaju. Većina imenovanih komesara nije pokazala dovoljno „vizije i ambicije“ tokom saslušanja, ali zastupnici će ih svejedno podržati, time pokazujući da „svi ti minusi daju plus“. Cohn-Bendit je izjavio da njegova grupa neće dati svoj glas Evropskoj komisiji, ali je dodao i da „oni koji ne glasaju za vas nisu protiv Evrope“. Obećao je Evropskoj komisiji podršku svoje grupe u mnogim pitanjima ukoliko se poduzmu prave aktivnosti, na primjer po pitanju klimatskih promjenama ili regulisanju finansijskih tržišta. Jan Zahradil (ECR, CZ) rekao je sljedeće g. Barrosou u ime svoje grupe: „2005. godine došli ste na ideju smanjenja birokratije pojednostavljenjem zakonodavstva. Zašto ne obnoviti tu ideju?“. Dodao je i da „ukoliko pokažete da ste reformator, podržat ćemo vas, ali ako krenete dobro utabanim stazama, usprotiviti ćemo vam se“.

Lothar Bisky (GUE/NGL, DE) kritikovao je neoliberalan stav predsjednika Evropske komisije koji će odraziti i novi kolegij komesara. „Nećete naići na odobravanje moje grupe, a možete očekivati i oštre, ali poštene razmjene mišljenja s vašim kolegama“.

U ime grupe EFD, Nigel Farage (UK) rekao je g. Barrosou da „pred nama je nova evropska vlada, vladu koja zahvaljujući Lisabonskom sporazumu sada ima ogromna ovlaštenja“, uključujući „mogućnost da se koristi ovlaštenjima u hitnim slučajevima kojima doslovno može preuzeti moć nad čitavim zemljama, a jutros smo od lidera velikih grupa u Evropskom parlamentu čuli i zahtjeve da vam se dodijele još veća ovlaštenja!“ Izjavio je da je „jadna Grčka zarobljena unutar ekonomskog zatvora eura“ te da će se „isto dogoditi i Španiji, Portugalu i Irskoj“.

Istorijat

Glasanju su prethodila saslušanja imenovanih komesara u organizaciji odbora Parlamenta tokom januara i februara. Svaki je odbor poslao pismo s procjenom svakog imenovanog komesara Konferenciji predsjednika (tijelo koje se sastoji od predsjednika Evropskog parlamenta i vođa političkih skupina). Sve su procjene bile pozitivne, te je 4. februara Konferencija predsjednika dala zeleno svjetlo za održavanje glasanja.

Europa.ba