Održana završna ceremonija Twinning projekta “Jačanje kapaciteta Ministarstva sigurnosti kroz uspostavu državnog sigurnosnog organa”

Završna ceremonija Twinning projekta “Jačanje kapaciteta Ministarstva sigurnosti kroz uspostavu državnog sigurnosnog organa“, koji je finansirala EU, održana je 11.2.2010.godine  u hotelu “Holiday Inn“ u Sarajevu.

Govoreći na ceremoniji, Imre Iváncsik, zamjenik ministra za nacionalnu sigurnost Mađarske je kazao da je uloga njegove zemlje u ovom projektu bila prenijeti znanje i iskustvo koje je dostigla kada je riječ o zaštiti povjerljivih podataka, a posebno kada je riječ o primjeni pravila EU i NATO. „Počelo se skoro od nule, no, dosad, vaše institucije su razvile svoje kapacitete tako da upravljaju i štite tajne podatke EU u skladu sa relevantnim  propisima EU,“dodao je gospodin Iváncsik.

Evropska unija je osigurala  1,5 miliona eura za ovaj projekt koji je trajao 29 mjeseci, a koji je proveden  u saradnji s Državnim sigurnosnim organom Republike Mađarske i Ministarstvom sigurnosti BiH. Druge institucije korisnice projekta su Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH (uključujući i Misiju BiH pri EU u Briselu), OSA, SIPA, te Granična policija BiH. Aktivnosti projekta su provedene u okviru tri komponente: usklađivanje zakonodavstva BiH o zaštiti tajnih podataka s EU standardima, obuka bh. osoblja koje postupa s tajnim podacima, uključujući specijalizovanu obuku u aspektima lične, fizičke i zaštite dokumenata, INFOSEC-a te industrijske sigurnosti i nabavka i instalacija sigurnosne infrastrukture, usklađene sa EU, na državnom nivou za sigurno čuvanje i slanje tajnih podataka. Bh. institucije koje su u njemu učestvovale sada su osposobljene da zaštite tajne podatke EU u skladu s relevantnim sigurnosnim propisima EU.

Mijo Kresić, zamjenik ministra sigurnosti BiH istakao je još jedan kvalitet ovog projekta – kroz suradnju pravnih stručnjaka izrađen je i nacrt izmjena i dopuna Zakona o zaštiti tajnih podataka, koji je trenutno u proceduri, a kojim se u potpunosti usklađuje ova oblast sa standardima EU.

Zahvaljujući svima koji su učestvovali i dali podršku ovom projektu, Maria Farrar-Hockley, šefica sekcije operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove Delegacije Evropske unije u BiH, izjavila je da će nakon usvajanja Zakona o zašititi tajnih podataka moći reći da je Twinning projekat „Jačanje kapaciteta Ministarstva sigurnosti kroz uspostavu državnog sigurnosnog organa“ bio uspješan.

Europa.ba