Podrška EU administraciji BiH u implementaciji decentraliziranog sistema upravljanja

Povodom završetka projekta “Jačanje kapaciteta Ministarstva finansija i trezora u implementaciji decentralizovanog sistema upravljanja u Bosni i Hercegovini” u prostorijama Delegacije Evropske unije u BiH, 17. februara 2010. godine održana je konferencija za štampu.

EU je finansirala ovaj projekat u iznosu od 1,8 miliona eura s ciljem podrške jačanju institucionalnih kapaciteta Ministarstva finansija i trezora BiH, neophodnih za  implementaciju decentralizovanih sistema upravljanja EU IPA fondovima u BiH.   Glavni cilj decentralizacije je jačanje zemalja korisnica u pravilnom i efikasnom upravljanju EU pretpristupnim fondovima, čime se povećava i njihova samostalnost u korištenju pomoći koja pruža EU.

„U Bosni i Herceogvini taj sistem je trenutno procesu izgradnje što se tiče sadašnjeg opsega pomoći iz IPA pretpristupnih fondova, koja na prosječnom godišnjem nivou iznosi 100 milijuna eura. Zemlja kandidatkinja, čemu BiH teži, moraće realizovati sva sredstva IPA-e na decentraliziran način. To znači da potpunu brigu o programiranju, nabavci i procesima implementacije preuzima zemlja korisnica te stoga treba da ima obezbijeđene strukture neophodne za implementaciju, sisteme, nadležnosti, ali iznad svega odgovornosti“, istakla je na konferenciji za štampu Maria Farrar-Hockley, šefica Sekcije operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove Delegacije Evropske unije u BiH.

Farrar-Hockley je naglasila da taj sistem podrazumijeva proces dugoročne obuke i stvaranje struktura koje će omogućiti dobijanje akreditacije.

„Ovaj projekat pomogao je BiH da napravi prvi korak u sistemu decentralizacije. To je stvaranje strukture ljudi koji će raditi na tome. Nažalost, sve funkcije koje su trebale biti uspostavljene nisu etablirane od strane nadležnih organa, tako da su određene radnje morale biti odložene ili nije ih bilo moguće izvršiti“, rekla je Farrar-Hockley i dodala da EU s nestrpljenjem čeka da vidi napredak u imenovanju svih DIS funkcija tako da te strukture mogu početi sa izgradnjom njihovih kapaciteta, obuku i primanje savjeta dok se budu organizovale u skladu sa zahtjevima IPA Provedbene uredbe.

Nakon što dovoljno posla bude urađeno istrukture pokažu da je to učinjeno u skladu sa standardima, EU će dati odobrenje za dodjelu i upravljanje sredstvima EU, čime se službeno potvrđuje da jedna zemlja postaje dio DIS sistema, sposobna da na odgovoran način sudjeluje u upravljanju ovim dijelom proračuna EU.

Rezultate trogodišnjeg rada u okviru projekta u uspostavljanju novih sektora, Državnog fonda (NF) i Centralnog finansijskog i ugovaračkog odjeljenja (CFCU), koji će sa Ministarstvom finansija i trezora BiH upravljati budućom finansijskom pomoći Evropske unije, prezentirao je voditelj projektnog tima Leo Quinlan.

„Cilj je bio jednostavan – izgraditi kapacitet CFCU i NF kako bi bili spremni da postanu funkcionalni u decentralizovanom sistemu akreditacije. Osnovne aktivnosti su: obuka osoblja, studijske posjete drugim zemaljama, kao što je Makedonija, Hrvatska i Litvanija, stažiranje unutar i van projekta sa osobljem EU i sa kolegama iz drugih zemalja iz okruženja, a u cilju  razmjene iskustva“,  rekao je Quinlan.

“Ipak, najbitniji rezultat je da Bosna i Hercegovina sada ima veoma dobro obučeno osoblje, koje je savladalo vještine za rad, te sveobuhvatne pisane procedure koje će ih voditi u poslu. Najvažnije je što se radi o mladim, dobro obučenim ljudima, veoma motiviranim, entuzijastima i  osobama sa velikim samopouzdanjem u poslu“, zaključio je Quinlan.

Vera Letica, pomoćnica ministra finansija i trezora BiH je izjavila da su u Ministarstvu finansija i trezora BiH pripremili Mapu puta za postizanje DIS akreditacije.

„Dokument je upućen Vijeću ministara BiH na usvajanje. Očekujemo od svih drugih aktera u državi da poduzmu sve potrebne korake kako bi se ostvario krajnji cilj, a to je akreditacija struktura Bosne i Hercegovine za samostalno upravljanje i projektima i sredstvima EU»  izjavila je Letica.

Projekat je proveo East West Consulting u konzorciju sa HELM Corporation i Euro Business Partners.

Europa.ba