Ashton: Bosna i Hercegovina je jedna zemlja, a njena budućnost je u Evropskoj uniji

Catherine Ashton, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije posjetila je  Bosnu i Hercegovinu 17-18 februara, gdje se sastala  sa političkim liderima i predstavnicima civilnog društva, kao i sa predstavnicima misije EU.

Nakon razgovora sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, u izjavi za novinare kazala je da je  “u Sarajevo došla sa tri jednostavne i jasne poruke.  “Ovo je jedna zemlja s različitim zajednicama, budućnost ove sjajne zemlje je u Evropskoj uniji, a EU je spremna pomoći Bosni i Hercegovini da ostvari ovu ambiciju,” nastavila je  Ashton. Visoka povjerenica  za sigurnosnu i vanjsku politiku EU je dodala da je znakovito to što je na samom početku mandata posjetila Zapadni Balkan jer je upravo na taj način željela pokazati koliko je njoj osobno  i Evropskoj uniji važna ova regija. Sa bh. zvaničnicima je u Sarajevu, kako je kazala, imala “ veoma otvorene, jasne i direktne razgovore.” 

Ocijenila je da u BiH ostvaren napredak, u ispunjavanju uvjeta iz Mape put za liberalizaciju viznog režima, te izrazila nadu da će u izbornoj godini u BiH evropska budućnost biti veliki dio predizborne kampanje.

 “Nadam se da će poslovni ljudi i poljoprivrednici uvidjeti da će im budućnost u Evropskoj uniji  pomoći da postignu ekonomski napredak, da će studenti u toj budućnosti vidjeti više mogućnosti i po pitanju obrazovanja, kao i po pitanju zaposlenja. Da će političari uvidjeti kakav se potencijal otvara  kada ste dio jedne ekonomske velesile, da to znači više mogućnosti za trgovinu i komercijalne poslove,” dodala je Ashton.

Njen mandat trajat će pet godina i najavila je da će sve to vrijeme ostati prijatelj BiH.

Ashton je podsjetila da je put ka članstvu u Evropsku uniju dug proces s mnogo značajnih promjena. Što se tiče ustavne reforme, Ashton je kazala da je ona  potrebna za daljnje približavanje EU, a da je primjena   presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci prilika za početak značajnijih promjena Ustava.

Tokom posjete Sarajevu, gospođa Ashton se sastala i sa članovima Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i Nebojšom  Radmanovićem, entitetskim premijerom Mustafom Mujezinovićem i Miloradom Dodikom, kao i sa predstavnicima EUFOR-a i EUPM-misije u BiH. Kao centralni dio njene posjete, gđa Ashton  je razgovarala  sa studentima i građanima u BiH o njihovom zalaganju za   integraciju BiH u Evropsku uniju.

Europa.ba