Evropska komisija predlaže obnovu autonomnih trgovinskih preferencija za Zapadni Balkan

Evropska komisija danas je usvojila prijedlog za produženje izvanrednih autonomnih trgovinskih preferencija koje Evropska unija odobrava zemljama Zapadnog Balkana do 2015. godine. Svrha ovog prijedloga je da osigura da ekonomija u zemaljama Zapadnog Balkana nastavi koristiti neograničen pristup bescarinskom tržištu EU za gotovo sve proizvode porijeklom iz tih zemalja i teritorija. Zajedno s važećim bilateralnim sporazumima, ove trgovinske preferencije pružaju podršku ekonomskoj integraciji u EU i time unaprjeđuju političku stabilnost i ekonomski napredak u cijeloj regiji.

Korisnici su učesnici Procesa stabilizacije i pridruživanja EU: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Bivša jugoslavenska Republika Makedonija, Crna Gora, Srbija i carinski teritorij Kosova.

Evropska unija je 2000. godine po prvi put uspostavila izvanredni neograničen bescarinski pristup tržištu EU za gotovo sve proizvode porijeklom iz regije Stabilizacije i pridruživanja. Taj je režim je obnovljen u 2005. godini. Dodatno su uspostavljeni Sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) ili Privremeni sporazumi (PS) o trgovini i pitanjima vezanim za trgovinu sa svim zemljama Zapadnog Balkana osim carinskog teritorija Kosova. Važeći režim autonomnih trgovinskih preferencija ističe 31. decembra 2010. Prekid trgovinskih preferencija bi mogao imati negativne posljedice na sveukupni ekonomski nastup zemalja Zapadnog Balkana, s reperkusijama na njihove domaće reformske procese.

Evropska komisija stoga predlaže da se obnovi preferencijalni režim do 31. decembra 2015. Njen cilj je dvostruk: (1) dopustiti svim zemljama Zapadnog Balkana da nastave uživati pogodnosti preferencijalnog trgovinskog režima u slučajevima kada su te pogodnosti veće nego na način predviđen u SSP-u ili PS-u; (2) dalje dozvoliti da carinski teritorij Kosova uživa važeći bescarinski tretman i kvotu za gotovo sve svoje izvozne proizvode (izuzev junetine, ribe i vina na što se kvote primjenjuju).

Dodatne informacije

Vijeće i Evropski parlament raspravljat će o uredbi u sklopu redovne zakonodavne procedure (su-odlučivanje). Očekuje se da će ista stupiti na snagu 1. januara 2011.

Cilj Procesa stabilizacije i pridruživanja jest moguće pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Njegova je namjena osigurati mir i stabilnost u regiji pružajući podršku jačanju demokratije i vladavine prava, te razvoju tržišne ekonomije. Proces stavlja veliki naglasak na regionalnu saradnju, uključujući promovisanje slobodne trgovinske zone i političkog dijaloga.

Za detaljnije informacije:

Informacije o Procesu stabilizacije i pridruživanja dostupne su na: http://europa.eu/scadplus/glossary/stabilisation_association_process_en.htm.

Europa.ba