Komisija izdala mišljenje o islandskom zahtjevu za pridruživanje

Evropska komisija izdala je danas svoje mišljenje preporučivši otvaranje pristupnih pregovora s Islandom nakon što je zemlja podnijela zahtjev za članstvom u Evropskoj uniji. Komisija u svom mišljenju potvrđuje da Island prihvaća zajedničke vrijednosti Unije, kao što su demokratija, vladavina prava i poštivanje ljudskih prava. Takođe identifikuje izazove na putu ka pridruživanju. Nakon današnje preporuke Komisije, Vijeće Evropske unije sada treba odlučiti o otvaranju pristupnih pregovora s Islandom.

Komesar EU za proširenje i politiku susjedstva Stefan Füle rekao je – “Mišljenje predstavlja važan korak u procesu pridruživanja i pruža smjernice Islandu u naporima da postane država članica EU. Siguran sam da će Island pokazati odlučnost u rješavanju izazova istaknutih u mišljenju.”

Kako bi postala državom članicom EU, zemlja kandidat mora ispuniti političke i ekonomske kriterije koje je 1993. godine postavilo Evropsko vijeće u Kopenhagenu i usvojiti sve zakone tj. “acquis” EU. Sudjelovanjem u Evropskom ekonomskom prostoru (EEP), Island je već preuzeo znatan dio acquisa. Kao članica EEP, Island 15 godina sudjeluje na zajedničkom tržištu. Izvještaj Komisije identifikuje područja u kojima vlasti Islanda moraju poduzeti ozbiljne napore kako bi ista bila u potpunosti usklađena sa zakonima EU, posebno ribarstvo, poljoprivreda i ruralni razvoj, okoliš, sloboda kretanja kapitala i finansijske usluge.

Island je zahtjev za članstvom u EU podnio Vijeću 17. jula 2009.godine koje je 27. jula zatražilo od Komisije njeno mišljenje o tom zahtjevu. Kao osnovu za svoje mišljenje, Komisija je islandskim vlastima poslala upitnik od 350 stranica o svim područjima relevantnih politika EU. Temeljem potpunih i detaljnih odgovora Islanda i dodatnih informacija od strane država članica EU, međunarodnih organizacija, te lokalnih i međunarodnih nevladinih organizacija, Komisija je izradila temeljitu analizu trenutne situacije u Islandu i srednjoročnih perspektiva.

Ponuda Islanda za pridruživanje dolazi u vrijeme ekonomske krize. Iskustvo s prijašnjim zemljama kandidatkinjama za pridruživanje pokazuje da izgledi za članstvo u EU i osiguravanje reformi imaju stabilizirajući učinak na finansijska tržišta. Kandidatura Islanda ističe ulogu Unije u promovisanju ekonomske i političke stabilnosti.

Za više informacija posjetite: http://ec.europa.eu/enlargement/press_co…..-iceland_2010_en.htm.

Europa.ba