ZAJEDNIČKA IZJAVA EVROPSKE KOMISIJE I BOSNE I HERCEGOVINE

Predstavnici Evropske komisije i institucija Bosne i Hercegovine su se susreli u Sarajevu kako bi razgovarali o nivou napretka zemlje u oblastima poljoprivrede i ribarstva. Analizirana su i dešavanja iz sfere bilateralne trgovine.

Napredovanje Bosne i Hercegovine (BiH) u procesu evropskih integracija zavisi od njenog ispunjavanja uslova koji proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, između ostalog i onih u gore pomenutim oblastima koje su od posebnog značaja za ekonomiju zemlje. Na kraju sastanka, delegacije Evropske komisije i Bosne i Hercegovine su usvojile sljedeće zaključke:

Sveobuhvatno govoreći, Privremeni sporazum se provodi bez poteškoća. Dalje postepeno smanjenje carinskih obaveza na poljoprivredne i ribolovne proizvode je osigurano.

Obje strane su se usaglasile da je, uprkos ekonomskoj i finansijskoj krizi, Bosna i Hercegovina uspjela održati stabilnost kada je riječ o trgovini poljoprivrednim proizvodima. Prodaja iz EU prema Bosni i Hercegovini i obratno u 2009. godini je smanjenja. Smanjenje obaveza na proizvode EU porijekla nije dovelo do povećanja uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU u Bosnu i Hercegovinu, što je pozitivan pokazatelj djelemičnog porasta konkuretnosti i raznolikosti ovog sektora. 

Komisija je naglasila da Bosna i Hercegovina mora ubrzati proces približavanja zakonodavstva u oblasti poljoprivrede, primjerice Zakona o zaštiti geografskih indikacija.

Zapažen je i određeni napredak u oblasti zaštite hrane, te po veterinarskim i fitosanitarnim pitanjima, što su ključni prioriteti Evropskog partnerstva. Komisija je pozvala Bosnu i Hercegovinu da unaprijedi provedbu zakona i svoje kapacitete, uključujući one koji se odnose na koordinaciju struktura za kontrolu.

Komisija je pozdravila ostvareni napredak u sferi ruralnog razvoja, te ohrabruje Bosnu i Hercegovinu da izradi sveobuhvatnu Strategiju ruralnog razvoja za cijelu zemlju. Od takve Strategije koristi ne bi imali samo zamljoradnici I prerađivači poljoprivrednih proizvoda, već I svi oni koji naseljavaju ruralne sredine kroz, na primjer, mjere koje se odnose na infrastrukturu.

Komisija je pozdravila ostvareni tehnički napredak kada je riječ o statističkim podacima i sistemu registracije u oblasti poljoprivrede, koji su  ključni prioriteti Evropskog partnerstva. Komisija je ponovo naglasila značaj popisa stanovništva u 2011. godini za proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine uopšte, a naročito za sektor poljoprivrede. Popis stanovništva se ne smije odgađati.

Komisija je još jednom ponovila neophodnost daljeg jačanja koordinacije politika u oblastima poljoprivrede i ribarstva na državnom nivou. Potrebno je preciznije definisati i razjasniti raspodjelu nadležnosti u sektoru zaštite hrane kako bi se izbjeglo njihovo preklapanje.

Komisija je pozdravila činjenicu da je sva riba ulovljena u akvakulturnim postrojenjima pod stalnim nadzorom veterinarskih službi. Bosna i Hercegovina očekuje značajan porast izvoza ribe u EU što će predstavljati direktnu korist liberalizacije trgovine. Na osnovu ovoga, Bosna i Hercegovina je tražila povećanje kvota za riblje proizvode sa 60 na 4.500 tona.

Europa.ba