Zvanično otvaranje twinning projekta „Pomoć Ministarstvu sigurnosti, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice i drugim nadležnim organima, u učinkovitom upravljanju migracijama“

Učinkovito upravljanje migracijama i suzbijanje nezakonitih aktivnosti vezanih za krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima u skladu sa EU standardima, je krajnji cilj twinning projekta „Pomoć Ministarstvu sigurnosti, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice i drugim nadležnim organima, u učinkovitom upravljanju migracijama“.

Evropska unija je za ovaj projekat osigurala 750.000 eura iz IPA fondova, dok će holandska Služba za imigraciju i naturalizaciju i Danska imigracijska služba osigurati kvalificirane i iskusne stručnjake za provedbu projekta, uz podršku stručnjaka iz Češke Republike, Finske i Slovačke.

Projekat je zvanično pokrenut na konfereniji za štampu koja se održala  4 marta 2009. godine u Sarajevu. Projekat će trajati 18 mjeseci, a glavni korisnici su Ministarstvo sigurnosti BiH zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu, Graničnom policijom i Službom za poslove sa strancima, te Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

„Ovaj projekat je dio šire pomoću EU u podršci imigracione politike i politike azila u Bosni i Hercegovini”, rekao je Šef operacija u Delegaciji EU u BiH, Boris Iarochevitch, , naglašavajući da je budžet namjenjen za podršku projekta iz IPA fondova, dio veće inicijative u vrijednodti od 1.5 miliona eura.

„EU je obezbjedila relevantnim ministarstvima i servere, kompjutere, skenere za otiske prstiju i automobile (za jedinicu za zaštitu svjedoka). Pripremamo i isporuka 33 čitača biometrijskih pasoša za nekoliko graničnih prelaza i za nadograđivanje migracionog informativnog sistema. U cjelini, cilj ove višegodišnje pomoći koja iznosi oko 7 miliona eura je izgradnja kapaciteta kako bi osposobili bh. insitucije da uspješno odgovore povećanim izazovima u njihovom domenu odgovornosti.“ – rekao je Iarochevitch.  Takođe je izrazio zadovoljstvo EU sa dosadašnjim napretkom BiH u oblasti azila i migracija, naglašavajući da su skoro svi uslovi Mape puta iz poglavlja „Blok 2 ilegalne migracije, uključivanje readmisije“ ispunjeni.

„BiH želi da bude zemlja legalnih a ne ilegalnih migracija, a to je EU prepoznala“, rekao je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić. Holandski ambasador Sweder Van Voorst tot Voorst, i Danska ambasadorica  Kirsten Geelan istakli su da pomoć koja se pruža je namjenjena podršci bh. institucija u daljnjem razvoju i jačanju njihovog kapaciteta.

Projekat je detaljnije prezentovao H.C. Van Hoorn, Voditelj projekta, iz Službe za imigraciju i naturalizaciju Ministarstva pravde Holandije.

Twinning je instrument koji se koristi u kontekstu EU pomoći zemljama kandidatkinjama za jačanje njihovih administrativnih i institucionalnih kapaciteta u okviru priprema za članstvo u Evropskoj uniji. Postao je dostupan i potencijalnim kandidatkinjama kao pomoć u prilagođavanju njihovih administracija za provedbu pravnog naslijeđa (aquis communautaire) i za preuzimanje obaveza koje donosi buduće članstvo.

Pored pružanja tehničke i administrativne pomoći zemlji korisnici, twinning pomaže i izgradnju dugoročnih odnosa među starim, novim i budućim zemljama članicama EU, te omogućava zemljama korisnicama više dodira sa raznovrsnim administrativnim praksama unutar EU.

Europa.ba