Međunarodni dan žena – 8. mart 2010. godine

Petnaest godina nakon historijske groundbreaking Četvrte međunarodne konferencije o ženama održane u Pekingu 1995. godine, međunarodna zajednica je uspostavila jasne pravne norme kojima se zabranjuje diskriminacija i aktivno promovišu jednakopravnost polova i jačanje pozicije žena. Ove norme su prihvaćene u svim zemljama svijeta i čine sastavni dio njihovih zakona o zaštiti ljudskih prava. Međunarodna zajednica je takođe ima tijela koja mogu djelotvorno nadzirati poštivanje prava žena. To su, recimo, Komisija Ujedinjenih nacija za uklanjanje svih oblika diskriminacije protiv žena (CEDAW komisija) i nedavno uspostavljeni Ured specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN-a za slučajeve nasilja nad ženama u konfliktnim situacijama.

Provedba je, međutim, u mnogim zemljama još uvijek spora. Najnovija studija o zdravlju žena i nasilju u porodici koju je Svjetska zdravstvena organizacija provela u deset zemalja pokazuje da su između 15 i 71% žena žrtve fizičkog ili seksualnog zlostavljanja od strane njihovih muževa, odnosno partnera. Između 4 i 12% žena kažu da su fizički zlostavljanje tokom trudnoće. Svake godine, oko 5.000 žena diljem svijeta članovi porodice ubiju u ime časti. U takvim uslovima mehanizmi za zaštitu prava žena su i dalje nedovoljno iskorišteni, a, primjerice, većina žena uopšte ne zna za postojanje mogućnosti da kao individualne žrtve podnesu žalbu UN-u. Ovo su ključni izazovi EU politike za zaštitu ljudskih prava u trećim zemljama. U Briselu EU obavlja svoj dio posla zadržavajući se na najvišim standardima. Sutra Vijeće EU usvaja zaključke o “Istrebljenju nasilja nad ženama u Evropskoj uniji”. EU takođe mora biti primjer politikom kakvu vodimo unutar same EU.

Uoči Međunarodnog dana žena, Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/dopredsjednica Evropske komisije Catherine Ashton je izjavila:

„Međunarodni dan žena je izvrsna prilika za sve nas da razmislimo o vlastitoj odgovornosti u radu na istrebljenju polnih razlika. Ovo se u velikoj mjeri odnosi i na međunarodne odnose gdje moramo učestvovati u naporima da se ostvari ovaj zajednički cilj. Održiv mir i opšta bezbjednost ne mogu biti ostvareni bez punog učešća žena.

Nažalost, Ustavi i zakoni su uporno i otvoreno diskriminatorni u odnosu na žene što još uvijek podriva razvoj pojedinih zemalja u različitim dijelovima svijeta. Kao direktna negativna posljedica nasilja nad ženama ograničen im je pristup obrazovanju, zapošljavanju i učešće u javnom životu. Marginalizovanje žena ne šteti samo ženama već je protivno i sveopštem jačanju lokalnih zajednica. Još uvijek je neophodno uraditi puno toga u cijelom svijetu.“

„Uspostava jednakopravnosti među polovima i jačanje pozicije žene kako u Evropi tako i mimo njenih granica spadaju među najbitnije globalne izazove. Iz ovog razloga, EU će nastaviti proaktivno djelovati u ovoj oblasti koja je u srži naše politike, unutrašnje i vanjske. Šefovi Delegacija EU širom svijeta su upravo primili jasne instrukcije u tom pogledu“, dodala je Catherine Ashton.

Za više informacija kontaktirajte: Lutz Güllner  +32 498 964641 Anna-Kaisa Itkonen  +32 498 993849

Europa.ba