Zvanično otvoren granični prelaz „Klobuk”

Granični prelaz “Klobuk” između Bosne i Hercegovine i Crne Gore svečano je otvoren 10. marta 2010. godine. Sa ukupnom površinom od 22.500 m2, izgradnju novog objekta po evropskim standardima, finansirala je Evropska unija sa 2,6 miliona eura. Prelaz ima sedam traka: dvije za kamione, četiri za putnička vozila i jednu za vangabaritni saobraćaj, a projektiran je za smještaj službenika Granične policije BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i inspekcijske službe.

Novosagrađeni granični prelaz, zvanično su otvorili šef Delegacije EU u BiH, ambasador Dimitris Kourkoulas, ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemal Čaušević i direktor Granične policije BiH, Vinko Dumanćić.

“Naš cilj je poboljšanje performansi i efikasnosti carinskih procedura i nadzor granice, kroz uspostavljanje odgovarajućih i operativnih graničnih prelaza”, izjavio je ambasador Kourkoulas. “Namjera je stvoriti funkcionalne, djelotvorne i integrirane sisteme upravljanja granicama, sa zajedničkim ciljem stvaranja otvorenih, ali kontroliranih i sigurnih granica. To omogućava efikasan nadzor granice, ali i legalan protok roba preko njih. Uspostavljanje funkcionalnih i operativnih graničnih prelaza doprinosi ispunjavanju zahtjeva za viznu liberalizaciju iz Mape puta, te jačanju prekogranične saradnje u regionu”.

Potencirajući dobru saradnju Evropske unije sa institucijama BiH, ambassador Kourkoulas je istakao da je “za Bosnu i Hercegovinu, pristojan i adekvatno opremljen granični prelaz veoma važan iz ekonomskih, sigurnosnih i turističkih razloga”. 

“Naše opredjeljenje je da i dalje gradimo kapacitete koji će doprinijeti boljem upravljanju granicom BiH, jer sa sigurnim granicama, sigurni su i građani cijele Bosne i Hercegovine, a samim tim i građani regiona. Sigurna granica znači i bezbjednu državu”, rekao je ministar sigurnosti BiH, Sadik Ahmetović.

Direktor granične policije BiH, Vinko Dumančić istakao je da na graničnim prelazima policija radi sa savremenom opremom: kamerama za video nadzor, opremom za pregled tereta, za noćno osmatranje, te drugom opremom neophodnom za uspješan rad. “Biće lakše i nama i putnicima,“ izjavio je on. “Policiji je lakše raditi u boljim uslovima, a to skraćuje i proceduru za putnike”.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Kemal Čaušević, napomenuo je da je EU (sa predviđenim završetkom graničnog prelaza Zupci u narednom periodu) pružila pomoć u osnivanju sedam graničnih prelaza u Bosni i Hercegovini. On je naglasio da će ovaj savremeni granični prelaz doprinijeti smanjenju broja onih koji ilegalno unose ili iznose robu iz BiH, kao i povećanju sredstava koja će Uprava za indirektno oporezivanje prikupiti.

Prelaz “Klobuk” nalazi se dvadesetak kilometara od Trebinja, u pravcu Nikšića, Crna Gora. Njegova izgradnja dio je šire pomoći EU unutar programa “Integrisano upravljanje granicama u BiH”, u ukupnom iznosu od 34,5 miliona eura.

Europa.ba