Ceremonija potpisivanja protokola za provođenje programa tehničke saradnje kojeg finansira EU između Evropske centralne banke (ECB), Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH)

Protokol za program tehničke saradnje između Evropske centralne banke (ECB), Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) potpisan je 15. marta u Sarajevu u prostorijama CBBiH. Tripartitni protokol za program tehničke saradnje „Provedba ECB/eurosistema preporuka za Centralnu banku BiH“, potpisali su članica Izvršnog odbora Evropske centralne banke Gertrude Tumpel-Gugerell, šef Delegacije EU u BiH ambasador Dimitris Kourkoulas i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

Cilj ovog 18 mjesečnog programa koji će početi prvog aprila 2010. godine, je da podrži Centralnu banku BiH u njenim nastojanjima da primjeni standarde centralnih banaka Evropske unije u procesu pripremanja Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Gertrude Tumpel-Gugerell je naglasila da težnja Bosne i Hercegovine da se pridruži Evropskoj uniji i njen status kao potencijalne zemlje kandidatkinje za EU podrazumjeva potrebu za prilagođavanjem pravilima i standardima EU. “Kada svi uslovi budu ispunjeni da Bosna i Hercegovina pristupi Evropskoj uniji, Centralna banka Bosna i Hercegovine će se pridružiti Evropskom sistemu centralnih banaka i zbog toga je važno da nastavimo raditi u pravcu usaglašavanja sa standardima i pravilima koji se odnose na centralno bankarstvo,“ kazala je gospođa Tumpel-Gugerell.

EU je obezbjedila  1 milion eura za ovaj program iz Instrumenta za predpristupnu pomoć (IPA). Ovaj program će pokriti šest različitih oblasti, od kojih su prve tri obuhvaćene na osnovu preporuka iz projekta 2007.godine: statistika, ekonomska analiza i istraživanje, finansijska stabilnost, harmonizacija legislative s EU, kordinacija integracija sa EU, unapređenje usluga informacione tehnologije CBBiH.

Tokom narednih 18 mjeseci, osoblje Centralne banke BiH će blisko sarađivati sa ekspertima ECB kao i sa eskpertima nacionalnih centralnih banaka Eurosistema.

Dimitris Kourkulas, šef Delegacije EU u BiH je podsjetio da je Centralna banka BiH jedna od najsnažnijih institucija u zemlji koja uživa visoku reputaciju i postavlja se kao stub monetarne stabilnosti.

”Priprema za buduće članstvo Centralne banke BiH u zajednici centralnih banaka EU je značajan izazov. Ovaj projekt će biti jedan od koraka na tom putu. Mobilizirat će stručnjake iz nacionalnih centralnih banaka Njemačke, Grčke, Španije, Italije, Holandije, Austrije i Slovenije da rade s kolegama iz BiH da bi im pomogli u približavanju standardima evropskog centralnog bankarstava.Svim tim naporima upravljat će Evropska centralna banka,” kazao je gospodin Kourkulas.

Ovaj novi projekat je nastavak programa procjene potreba Centralne banke BiH koji je Evropska centralna banka, uz finanskijsku podršku Evropske komisije, realizovala 2007.godine. Kemal Kozarić, guverner Centralne Banke BiH je kazao da je tada izvršena procjena stanja u sedam oblasti rada Centralne banke BiH, te obavljeno poređenje sa standardima evropskog sistema centralnih banaka. Na osnovu toga, Centralna banka BiH je dobila “Mapu puta” odnosno preporuke koje je trebala provesti kako bi uskladila svoje aktivnosti sa evropskim standardima. Kako je istakao gospodin Kozarić, dio preporuka koje su date, Centralna banka BiH je provela vlastitim kapacitetima.

Europa.ba