PLOD CENTAR USPJEŠNO REALIZIRAO PROJEKAT KOJI FINANSIRA EU „REGIONANI CENTAR ZA POSLOVNO POVEZIVANJE“

Centar za promociju lokalnog razvoja – PLOD Centar Bihać, je dana 17.02.2010. godine, u hotelu “Opal Exclusive” u Bihaću, organizirao završnu ceremoniju uspješno realiziranog projekta „Regionalni centar za poslovno povezivanje“, koji je financirala Evropska unija, a implementirao PLOD Centar u suradnji s Općinom Bihać i Privrednom komorom USK-a. Ceremoniji je prisustvovalo više od 70 učesnika među kojima su bili predstavnici MSP-a, općina, relevantnih ministarstava, kao i domaćih i stranih razvojnih agencija.

Cilj projekta, koji je trajao od decembra 2007. do februara 2010.godine, je bio promocija malih i srednjih poduzeća (MSP) iz BiH te unaprijeđenje njihove suradnje sa stranim poduzećima kao i razvoj njihovih strateških partnerstava i prekogranične suradnje.

Tokom provedbe projekta, kontaktirano je vise od 200 MSP-a iz BiH,  gdje ih je više od 80 primilo relevantnu konsultantsku podršku. Centar je ujedno uspostavio snažnu mrežu i partnerstva sa domaćim i stranim pružateljima ekonomskih usluga, koje uključuju mnogobrojne privredne komore, razvojne agencije, MSP centre i ambasade. Projektom je postignuto da uspostavljeni Centar postane prepoznat u domaćem i stranom okruženju kao ključna tačka za poslovanje u procesu razvoja i prekogranične suradnje. Zahvaljujući uspješno ostvarenim kontaktima i identificiranim prilikama, Centar je povezao 15 domaćih poduzeća sa stranim kompanijama koji su sklopili  ugovore o poslovnoj suradnji.

Kako bi unaprijedio kapacitete turističkih poduzeća iz BiH, PLOD Centar je u okviru projekta povezao 5 domaćih turističkih poduzeća sa Centrom za kontinentalni turizam i hotelom “Korana-Srakovčić” iz Karlovca, što je od važnosti za iskorištavanje svih prednosti ovih geografskih prostora za bolju povezanost, formiranje cjelovite turističke ponude i omogućavanje malim i srednjim poduzetnicima pristup svim mehanizmima koji će biti poluga za njihov razvoj, kao i razvoj čitave regije.

PLOD Centar je osigurao održivost projekta kroz uspostavljanje suradnje s domaćim i stranim sudionicima, izgradnju kapaciteta Centra, ostvarene rezultate i identificiranje novih prilika za povezivanje i razvoj, koji su doprinijeli stvaranju ugleda Centra u domaćem i stranom okruženju, kao ključnoj karici u procesu razvoja i evropskih integracija.

Europa.ba