Paola Pampaloni, šef Odjela za Bosnu i Hercegovinu u Direkciji Evropske komisije za proširenje, posjetila Banja Luku

Paola Pampaloni, šef Odjela za Bosnu i Hercegovinu u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje, predsjedavala je dvodnevnim sastankom podkomiteta održanim 18. i 19. marta u Banja Luci, o trgovini, industriji, carinama, poreskom sistemu i saradnji sa drugim zemljama kandidatkinjama. Ocijenjeno je da BiH treba učiniti dodatne napore kako bi prilagodila svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom Evropske unije, naročito da ojača konkurentnost sopstvene ekonomije i poboljša poslovno okruženje.

Gđa Pampaloni se takođe obratila na konferenciji koju je organizovala Konrad Adenauer Fondacija na temu “Uloga socijalnog i ekonomskog dijaloga u privrednom razvoju Bosne i Hercegovine”, predstavljajući, iz briselske perspektive, politiku proširenja EU i ključne izazove koji čekaju Bosnu i Hercegovinu. Gđa Pampaloni je napravila pregled Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju između EU i BiH, kao i aspekte vezane za proces evropskih integracija.

Posjetila je Upravu za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, gdje se sastala sa direktorom Kemalom Čauševićem i šefovima sektora. Tom prilikom, gđa Pampaloni je istakla da je UIO jedna od najvažnijih institucija koja treba da osigura dobru primjenu Privremenog sporazuma između EU i BiH o pitanjima vezanim za trgovinu. UIO je zahvalila EU za pomoć koju su primili kroz projekte CAFAO i TACTA.

Gđa Pampaloni se susrela i sa nevladinim organizacijama “ACED” i “Zdravo da ste”, koji imaju podršku Evropske unije kroz Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR), od kojih jedna radi na poboljšanju uslova za lica sa invaliditetom, a druga na prevenciji maloljetničke delikvencije.

Tokom ove posjete gđa Pampaloni je na odvojenim sastancima razgovarala sa gđom Željkom Cvijanović, šeficom kabineta Premijera RS, zatim sa gospodinom Miroslavom Mikešom, potpredsjedavajućim Vijeća naroda RS, te gospodinom Igorom Radojičićem, predsjednikom Narodne skupštine RS. Gđa Pampaloni je naglasila potrebu da BiH usaglasi svoj Ustav sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, te na državnom nivou hitno usvoji Zakon o popisu stanovništva i Zakon o državnoj pomoći.

Europa.ba