ZAJEDNIČKA IZJAVA EVROPSKE KOMISIJE I BOSNE I HERCEGOVINE

Predstavnici Evropske komisije i Bosne i Hercegovine sastali su se u Banja Luci kako bi razgovarali o nivou približavanja zemlje u oblastima slobodnog kretanja roba, industrijske politike, malih i srednjih preduzeća (MSP), oporezivanja i carina. Takođe se razgovaralo o trgovini i saradnji sa drugim zemljama kandidatkinjama.

Napredak Bosne i Hercegovine (BiH) u procesu evropskih integracija zavisi od njenog ispunjavanja uslova iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Evropskog partnerstva sa Evropskom unijom (EU), između ostalog i u oblastima koje su posebno važne za ekonomski razvoj zemlje.

Obje strane su se složile da sveobuhvatno govoreći, Privremeni sporazum se provodi bez poteškoća. Od izuzetne važnosti je osigurati dalju ispravnu provedbu. Generalna preporuka Evropske komisije je bila da se nastave aktivnosti na usklađivanju zakonodavstava u cijeloj BiH na koherentan način, poštujući ustavni okvir BiH.

Evopska komisija je istakla da je Evropska konvencija o ljudskim pravima (ECHR) značajan element Privremenog sporazuma i naglasila važnost pravovremene provedbe Akcionog plana za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava.

Evropska komisija je pozdravila napredak BiH u preuyimanju Direktiva novog pristupa. Neka od otvorenih pitanja u oblasti akreditacije, mjeriteljstva i ocjenjivanja usaglašenosti treba da se riješe što prije kako bi ojačala konkurentnost industrije BiH. Evropska komisija je pozdravila jačanje administrativnih kapaciteta u ovom području.

Evropska komisija je naglasila da industrijska politika treba da bude dio Razvojne strategije BiH, što je jedan od prioriteta Evropskog partnerstva. Evropska komisija je istakla važnost uspostavljanja sveobuhvatne strategije turizma širom zemlje koja bi bila korisna i malim i srednjim preduzećima.

Evropska komisija je pozdravila usvajanje Strategije za razvoj malih i srednjih preduzeća, ali je naglasila važnost potpune provedbe Strategije i usvajanja Zakona o promociji malih i srednjih preduzeća u BiH. Evropska komisija je podsjetila na kašnjenje u provedbi Strategije, u osnivanju Agencije za poduzetništvo i Foruma za promociju malih i srednjih preduzeća i poduzetništva u BiH, što su kratkoročni prioriteti Evropskog partnerstva. Evropska komisija je istakla da mehanizmi koordinacije u ovoj oblasti trebaju biti ojačani kao preduslov za raspoloživost dodatnim sredstvima EU većih razmjera.

Ekonomska i finansijska kriza nije imala ogroman uticaj kao što se očekivalo na trgovinu između strana, posebno što se tiče izvoza proizvoda iz BiH u EU. Evropska unija je još uvijek najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH. Iako je najveći dio izvoza BiH još uvijek na unutrašnje tržište EU, udio je neznatno smanjen u 2009. godini u korist izvoza na tržište Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA). Ovo pokazuje veliku važnost trgovine sa BiH susjedima. CEFTA sporazum se provodi bez većih problema.

Evropska komisija je pozdravila napredak koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u procesu pregovora za pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i ponudila dalju tehničku pomoć.

Izvjestan napredak je ostvaren u usklađivanju oporezivanja i carina sa zakonodavstvom EU. Međutim, dalje usklađivanje je neophodno, prije svega u vezi sa zakonima o akcizama i carinama. Evropska komisija je primila k znanju dobru saradnju BiH sa drugim zemljama u Procesu stabilizacije i pridruživanja EU i zemljama kandidatkinjama, posebno u trgovini.

Europa.ba