Komesar Füle: Bosna i Hercegovina ide u pravom smijeru

Štefan Füle, komesar EU za proširenje i evropsku politiku susjedstva, posjetio je Bosnu i Hercegovinu u četvrtak, 18.marta 2010.godine, prvi put nakon što je novembra prošle godine izabran na ovu dužnost u Evropskoj komisiji.

Tokom jednodnevne posjete BiH, komesar  Füle je sa predstavnicima bh. vlasti razgovarao o evropskim integracijama,  procesu liberalizacije viznog režima, neophodnosti postizanja dogovora o ustavnim  promjenama u BiH, te potrebi usvajanja Zakona o popisu stanovništva i domaćinstava.

Komesar Füle se u Sarajevu susreo i sa Visokim predstavnikom i Specijalnim predstavnikom EU Valentinom Inzkom, kao i sa šefovima diplomatskih misija EU akreditovanim u BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je u razgovoru   sa komesarom Füle-om istakao da je BiH ispunila sve uvjete iz mape puta za liberalizaciju viznog režima, te da je BiH dobila pozitivne izvještaje za ispunjavanje ovih uvjeta za prva tri poglavlja.

Predsjedavajući Špirić je evropskog komesara  upoznao sa koracima koje je Vijeće ministara BiH poduzelo kako bi se provela presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Finci i Sejdić protiv BiH“, te naporima da se usvoji Zakon o popisu stanovništva koji bi se trebao obaviti naredne godine.

Predsjedavajući Špirić je dodao da je komesara Fülea  informirao o  nastojanjima bh. vlasti da se ispune  obaveze iz stand-by aranžama s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Evropska komisija je ranije najavila da je spremna sa 100 miliona eura podržati  razvojne projekte u BiH, ukoliko pomenute obaveze budu ispunjene.

Komesar Füle je naglasio da je u razgovorima sa predsjedavajućim Špirićem postignut visok stepen saglasnosti o većini pitanja, te da je upoznao predsjedavajućeg  Špirića o tome da su u Evropskoj komisiji u toku interne konsultacije u vezi sa ukidanjem viza građanima BiH, a,  nakon toga će uslijediti i konsultacije sa zemljama članicama Evropske unije. Evropska komisija bi, prema  procjeni  komesara za proširenje, trebala  do sredine aprila prezentirati svoj izvještaj o ispunjavanju uvjeta za viznu liberalizaciju koji će nakon toga biti upućen Vijeću Evropske unije i Evropskom parlamentu na usvajanje.

Govoreći o neophodnosti usklađivanja Ustava BiH sa presudom Evropskog suda za ljudska prava, evropski komesar za proširenje je kazao kako cijeni akcioni plan koji je Vijeće ministara BiH usvojilo za provedbu  presude u slučaju Finci-Sejdić, naglasivši da je važno da do tih ustavnih izmjena dođe prije održavanja izbora kako bi izbori bili istinski demokratski čin.

„Vrlo je važno provesti te izmjene do oktobra kako bi BiH uskladila svoje zakonodavstvo s presudom Evropskog suda za ljudska prava“, kazao je Füle  novinarima nakon razgovora s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem. Oktobarski izbori, dodao je Füle, veoma su važni za BiH, jer bi morali označiti prelazak te države iz daytonskog  u evropsko doba.

Komesar Füle je poručio da se od vlasti u BiH očekuje postizanje suglasnosti o Zakonu o popisu stanovništva kako bi se popis i proveo 2011. godine, kao i u svim drugim evropskim zemljama.

Odgovarajući na pitanje novinara, evropski komesar je kazao kako je uvjeren da sve zemlje regije imaju jasnu evropsku perspektivu, iako su u različitim fazama na putu postizanja tog cilja.

Dolazak komesara Füle-a u BiH dio je njegove ovosedmične posjete zemljama u regiji u okviru koje je posjetio Srbiju i Kosovo.

Europa.ba