U okviru projekta koji finansira EU “Tematske sedmice” održano predavanje na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru

Studenti Univerziteta «Džemal Bijedić» u Mostaru su 18. marta 2010. godine na Građevinskom fakultetu imali priliku da slušaju predavanje prof. dr. Seada Pašića, na temu “Bolonjski proces i evropski prostori visokog obrazovanja i istraživanja”. Predavanje, koje je dio projekta «Tematske sedmice» koji finansira Evropska unija, pobudilo je interesovanje kod studenata.

Interaktivni pristup prof. dr. Pašića, izazvao je niz pitanja i diskusija studenata. «Neću Vam šablonski pričati o tome šta Bolonjski proces znači, već o načinu na koji se Bolonjski proces primjenjuje u BiH ili kako bih ja rekao Bolonja na bosanski način», rekao je studentima Pašić. «Generalno, u BiH je napravljen mali progres. Razloga ima više. Prvo, zbog sustavnog uređenja države, koja nema ni strategije, ni platforme, a ni sredstva za provedbu Bolonjske reforme. Na nivou Univerziteta, promjene su se provodile uglavnom kroz Tempus projekte. Otpori postoje i to nije jednostavno, jer država nije spremna, a ni profesori, ni studenti nisu spremni za Bolonjski proces».

Prof. Pašić je pokušao napraviti paralelu između prednosti koji je Bolonjski proces donio zemljama EU i načina na koji se on shvata i primjenjuje u BiH.

«Bolonjski proces, između ostalog podrazumjeva i rad u malim grupama, interaktivna predavanja, slobodno kretanje studenata sa jednog na drugi fakultet, mogućnost da student bira gdje će studirati, znajući da će njegova diploma nakon završetka biti priznata u evropskim zemljama. To u BiH nije slučaj».

Studenti su kritički pričali o nedostatcima prakticiranja Bolonje u Visokoškolskim ustanovama. Oni su pozvali sve involvirane strane, a posebno odgovorne političare i profesore, da poduzmu odgovarajuće korake kako bi obrazovne prilike u ovoj zemlji podigli na nivou EU standarda.

Hilzema Tabaković predstavnica Ministarstva prosvjete Hercegovačko-neretvanskog Kantona, rekla je da kanton i država ipak rade na implementaciji odredbi Bolonjskog procesa. U diskusiju je učestvovao i dekan Građevinskog fakulteta, dr. sc. Armin Hadrović.

Opći je zaključak bio, da predavanja ovog vida nude širok prostor za diskusiju i mogućnost za  informiranje o Bolonjskom procesu.

Ministri evropskih zemalja zaduženi za visoko obrazovanje potpisali su Bolonjsku deklaraciju 1999. godine. Potpisivanjem ove deklaracije otpočeo je Bolonjski proces čiji je cilj kreiranje jedinstvenog evropskog sistema univerzitetske nastave i istraživanja do 2010. godine, uz istovremeno priznavanje i zadržavanje raznolikosti nacionalnih specifičnosti (kultura, jezik, tradicija, itd). Bosna i Hercegovina je potpisala Bolonjsku deklaraciju 18. septembra 2003. godine.

Europa.ba