Direktor Eurostata Pieter Everaers u posjeti Bosni i Hercegovini kako bi razgovarao o popisu stanovništva

Dana 25. marta 2010. godine, gospodin Pieter Everaers, direktor za vanjsku saradnju, komunikacije i ključne indikatore u Eurostatu i ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, su se sastali sa Privremenom komisijom za pripremu Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova i sa Zajedničkom komisijom za evropske integracije u Parlamentu Bosne i Hercegovine, kako bi pojasnili neka od pitanja u vezi sa popisom stanovništva.

Gospodin Everaers je podsjetio na evropske i međunarodne standarde koji daju smjernice za organizaciju popisa stanovništva. Sve države članice EU, kandidatkinje i zemlje potencijalne kandidatkinje će provesti naredni desetogodišnji popis stanovništva u 2011. godini. Ovaj period se takođe odnosi na zemlje potencijalne kandidatkinje poput Bosne i Hercegovine. Potrebno je primjeniti EU i druge međunarodne standarde kako bi uporedivost i kredibilitet rezultata popisa stanovništva bili zagarantovani.

Razgovaralo se o uključivanju pitanja o jeziku te nacionalnoj i religijskoj pripadnosti u upitnik popisa stanovništva te popisivanju građana Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu (dijaspora).

Prema standardima EU, pitanja o jeziku te nacionalnoj i religijskoj pripadnosti nisu obavezna i ako budu uključena, ispitanik bi trebao da sam odluči da li će odgovoriti ili ne.

Direktor Everaers je preporučio članovima Parlamentarne skupštine BiH da se dogovore o Zakonu o popisu stanovništva i domaćinstava što je to prije moguće kako bi započele pripreme za probni popis stanovništva koji se očekuje u 2010. godini. Posebno je naglasio da kašnjenje sa usvajanjem Zakona mogu isključiti Bosnu i Hercegovinu iz popisa stanovništva koji će se u 2011. godini provesti u Evropi i ugroziti njen proces evropskih integracija.

——–

Pieter Everaers je direktor u Direkciji za vanjsku saradnju, komunikacije i ključne indikatore u Eurostatu, Statističkom uredu Evropske unije. Gospodin Everaers je doktor društvenih nauka. Na trenutnoj poziciji  u Eurostatu je jedan od najviših zvaničnika Evropske komisije za saradnju na pitanjima statistike sa zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama Zapadnog Balkana. Predstavlja Evropsku komisiju i Eurostat na sastancima u vezi sa međunarodnom statistikom sa nekolicinom organizacija kao što su UN i OECD. U svojoj karijeri je bio uključen u pripreme popisa stanovništva i njihovo održavanje. Trenutno je takođe lično angažovan za nadgledanje pripreme popisa stanovništva u Iraku, Afganistanu i na Kosovu.

Europa.ba