Program “Uživo iz Evrope” Treće izdanje u 2010. godini

Iskustvo unutar Evrope za novinare Balkana se nastavlja: uz podršku Evropskog fonda za Balkan, SEETV pokreće treće izdanje svog programa “Uživo iz Evrope”. Sashka Cvetkovska sa A1/Evrozuma, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, Jovana Manić sa Mreža Production Group, Srbija, Artan Haracia sa Birn Kosovo, Ljiljana Smiljanić sa ATV Banjaluka, BiH, Ivana Petrović sa TV Nova, Hrvatska i Ljiljana Savić sa TVCG, Crna Gora, će posjetiti Brisel u 2010. godini kako bi kao “specijalni dopisnici Brisela” izvještavali za svoje medije. Program “Uživo iz Evrope” je prilagođeni projekat proizvodnje/obuke novinara Zapadnog Balkana o pokrivanju pitanja EU poslova i Evropskih integracija. U toku njihovog “Iskustva unutar Evrope”, gostujući novinari će provesti do dvije sedmice izvještavajući o briselskom svijetu EU poslova.

Od 2007. godine, 16 TV novinara iz zemalja Zapadnog Balkana su imali korist od ovog programa. Dobili su priliku da upoznaju ključne ličnosti EU, prošire svoju mrežu kontakata na TV servisima EU i, u konačnici, izgrade jače veze između balkanskih novinara i ključnih aktera u evropskim institucijama.

Generalna direkcija Evropske komisije za proširenje i Norveška vlada su dale podršku programu “Uživo iz Evrope” u 2007/09. U 2010. godini program se nastavlja uz podršku Evropskog fonda za Balkan.

Borjan Jovanovski sa A1 TV, Makedonija je učestvovao u programu u julu 2009. godine. “Za mene je ovo bila prilika da napravim priče više o EU integraciji više iz ljudske perspektive. Ova vrsta pokrivenosti je “sine qua non” za uspjeh našeg posla. Ako proces EU integracija reduciramo na retoriku domaćih ili briselskih političara, ubrzo postaje udaljen i težak za razumjevanje za širu publiku – a šira publika bi upravo trebala biti naš cilj jer se tiče njihovih života.”

Ljiljana Smiljanić, ATV Banjaluka, BiH je bila u Briselu u martu 2009. godine: “Bilo je to jedinstveno iskustvo za mene. Po prvi put, imala sam priliku da pravim priče koje se tiču evropske budućnosti Bosne i Hercegovine, i to iz samoga centra. Moj boravak u Briselu mi je dao drugo gledište o određenim zadacima koje BiH treba da ispuni na svom putu ka punopravnom EU članstvu.”

Više informacija o Programu Uživo iz Evrope možete naći na web stranici SEETV www.seetv-exchanges.com ili kontaktirajte SEETV:

news@seetv-exchanges.com ili +32 2 736 01 20. South East Europe TV Exchanges (SEETV)/TV razmjena Jugoistočne Evrope Neprofitabilna medijska organizacija Avenue du Diamant 95; 1030 Brisel – Belgija E-mail: news@seetv-exchanges.com ili seetv.exchanges@gmail.com Tel: +32 2 736 01 20 ili +32 472 76 18 13

Europa.ba