Izjava Catherine Ashton, visoke predstavnice EU i dopredsjednice EK povodom Dana Evrope, 9. maja 2010.

Prije tačno 60. godina, 9. maja 1950. deklaracijom velikog evropljanina Roberta Schumana postavljeni su temelji ujedinjene, stabilne i mirne Evrope koja će se izdići iz pepela poslije dva razorna svjetska rata.       

Ova historijska deklaracija i njen veliki značaj nastavljaju služiti kao vodilja projektu integracija na evropskom kontinentu i inspirisati partnerstva koja gradimo mimo granica Evrope.

Dan Evrope je postao simbolom novog početka, slobodnog i uspješnog oblika miroljubive saradnje između suverenih nacija, zasnovano na zajedničkim vrijednostima i interesima kao što su mir, solidarnost, demokratija, blagostanje građana i vladavina zakona.

Povodom Dana Evrope 2010., želim naglasiti veliki značaj koji Evropa pridaje svojim partnerima diljem svijeta. Samo zajedno možemo kreirati politiku i pokretati inicijative kako bismo se nosili sa izazovima s kojima se svijet suočava u 21. vijeku.

Moramo pronaći djelotvorne odgovore na čitav niz rizika i prijetnji: krhkost država, terorizam, organizovani kriminal, kao i širih problema koji utiču na naše građane: energetika, klimatske promjene i borba za prirodne resurse, pandemije, protuzakonite migracije i trgovanje ljudima, finansijska i ekonomska pitanja, trgovina, zdravstvo i demografija.

Evropljani su ujedinjeni u svom viđenju vanjske politike i aktivnosti izvan granica kontinenta. Postoji koncenzus oko toga da je potreban viši nivo saradnje, usklađenosti, vidljivih i zajedničkih aktivnosti. Evropska unija rekonstruiše svoje institucionalne kapacitete kako bi mogla adekvatno odgovoriti na nove izazove.

U srcu tih institucioanalnih promjena je Služba za vanjsko djelovanje EU  (EEAS), jedna od središnjih inovacija uvedenih Lisabonskim ugovorom koji je stupio na snagu 1. decembra 2009. Prijedlog za uspostavu ove službe sam prezentovala krajem marta 2010., a nadam se da ću je vidjeti u funkciji do kraja ove godine.  

EEAS će ojačati uticaj EU vrijednosti i interesa u cijelom svijetu. Ona će EU omogućiti da ima ambiciozniju, djelotvorniju, usklađeniju i vidljiviju vanjsku politiku.

EEAS će biti naš osnovni medij za povezivanje sa međunarodnim partnerima, odnosno “oči, uši i lik” Evrope u svakodnevnim odnosima sa inostranstvom. Ona će na strateški način promovisati sveobuhvatne politike.

Svjesna sam toga da naši partneri diljem svijeta pomno prate dešavanja u vezi sa ovim institucionalnim promjenama. Ubjeđena sam da će EEAS unjeti novi nivo razumijevanja i saradnje u naša partnerstva, na dobrobit svih.

EEAS će biti uspostavljena 60 godina nakon usvajanja Schumanove deklaracije, ali će u velikoj mjeri biti u duhu iste.

Sretan Dan Evrope!

Europa.ba