Izjava šefova EU Misija u Bosni i Hercegovini povodom „Dana Evrope“ – 9. maja 2010.

9. maja obilježavamo 60. godišnjicu Deklaracije koju je predložio tada ministar vanjskih poslova Francuske, Robert Schuman. Svega pet godina nakon najrazornijeg rata u ljudskoj istoriji, Schumanova vizija nove Evrope je ponudila jasan, jednostavan a ipak ambiciozan cilj: uspostavu sistema saradnje u oblasti ekonomije koja će dovesti do pomirenja i mira. Bez trunke oklijevanja danas možemo reći da je vizija Roberta Schumana živa, da inspiriše ljude i Vlade da grade prijateljstva i traže rješenja za neke od najvećih problema sa kojima smo se suočili tokom godina koje smo proveli skupa.   

Evropska unija je uspješna priča koja traje više od pet decenija. Dokazala je da može da se mijenja i realizuje nove inicijative čak i u periodima strašnih kriza. Politika proširenja EU – konkretno pristupanje zemalja Srednje i Istočne Evrope 2004. i 2007. godine – je bez sumnje doprinjela stabilnosti i prosperitetu cijelog kontinenta. 

Kao rezultat toga, Evropa je danas mnogo sigurnija i naprednija nego što je to ikada ranije bila. Sa 27 zemalja članica i skoro pola milijarde stanovnika, Evropska unija je jača i ima veći uticaj u svijetu nego što je to ikada ranije bio slučaj. Uspjeh Evropske unije je proizašao iz regionalne saradnje koja je uspostavljana uporedo sa produbljenjim zalaganjem za demokratiju, ljudska prava i vladavinu zakona.

Poziv Bosni i Hercegovini i drugim zemljama u regionu da, jednom kada ispune uslove za to, postanu dio evropske porodice je otvorio novo poglavlje za područje zapadnog Balkana. Prije dvije godine, potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i stupanjem na snagu Privremenog sporazuma, Bosna i Hercegovina je otpočela novu fazu odnosa sa Evropskom unijom. Ovime i dijalogom za ukidanje viznog režima koji se trenutno vodi su utvrđeni temelji budućeg članstva Bosne i Hercegovine u EU.

Zajedno sa vlastima BiH radimo na daljem napredovanju, ali brzina tog kretanja prema EU zavisi isključivo od BiH i njenih vlastitih napora, ona ne može i neće biti nametnuta izvana. Jasno je, međutim, da napredak Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme nije zadovoljavajući. Brinu nas pogoršanje političke klime i povratak nacionalističke retorike. Takva situacija je zaustavila mnoge bitne reforme i značajno usporila napore zemlje da se integriše u EU.

Čini se da Bosna i Hercegovina nije dovoljno odlučno angažovana da se kreće u onom pravcu za koji smo se nadali da će odabrati kada smo joj ponudili perspektivu punopravnog članstva u EU. Ipak ne smijemo biti obeshrabreni – osnivači Evropske unije su se morali nositi sa sličnim izazovima, a rješenje su našli upravo u evropskim integracijama. Nema razloga da Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan ne prate isti ovaj put.

2010. je kritična godina za utvrđivanje dinamike kojom će Bosna i Hercegovina napredovati prema evropskim integracijama. Ona bi morala biti godina obnavljanja osjećaja odgovornosti i jedinstva u ovoj zemlji, ne godina neslaganja i stagnacije. Rukovodstvo Bosne i Hercegovine se mora ujediniti u naporima da postigne onu vrstu političkog koncenzusa koji je druge zemlje u regionu doveo do napredovanja u pogledu EU integracija. Kako bi to ostvarili oni će od građana na oktobarskim izborima tražiti novi mandat, za šta će im trebati podrška medija i civilnog društva. Da budemo potpuno jasni – svaka alternativa ovome podrazumijeva stvaran rizik da će Bosna i Hercegovina ostati iza svojih susjeda i izgubiti kredibilitet.

Konstruktivan dijalog i duh kompromisa spadaju u primarne vrijednosti EU, a predstavljaju i ključ procesa pridruživanja EU i veoma neophodnih reformi koje će donjeti korist ovoj zemlji i njenim građanima. Uzimajući sudbinu u svoje ruke i nastavljajući svoje evropsko putovanje, Bosna i Hercegovina može računati na punu podršku EU porodice u svojim budućim nastojanjima.     dr. Valentin Inzko, specijalni predstavnik EU u BiH

ambasador Alejandro E. Alvargonzalez San Martin, špansko predsjedništvo EU

ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije EU u BiH

general major Bernhard Bair, komandant EUFOR-a

brigadni general Stefan Feller, šef Policijske misije EU u BiH (EUPM)

Europa.ba