Radionica u okviru programa PPRD jug, “Tehnološke katastrofe i divlji požari”

11.-14. maj 2010. godine Tirana International Hotel Tirana, Albanija

Grad Tirana u Albaniji je treća prestonica u regionu Mediterana koja će ugostiti jednu od radionica koju organizuje Program za prevenciju, pripravnost i odgovor na prirodne i ljudskim faktorom izazvane katastrofe koji finansira EU, u periodu od 11. do 14. maja 2010. godine, a koja se fokusira na pitanja “Tehnoloških katastrofa i divljih požara”.

Lulzim Basha, Ministar unutrašnjih poslova Albanije, zajedno sa Helmuth Lohan-om, šefom Delegacije EU u Albaniji i Saba D’Elia-om, Italijanskim ambasadorom u Tirani, će poželiti dobrodošlicu grupi od 50 učesnika, predstavnika institucija koje se bave civilnom zaštitom iz 14 zemalja regiona Mediterana i Balkana a koji će učestvovati u programu. Među njima su i g. Željko DUGONJIĆ i g. Amir FEJZIĆ koji predstavljaju Bosnu i Hercegovinu. Tokom četvorodnevne radionice, fokus prezentacija i diskusija će biti na tehnološkim katastrofama i divljim požarima.

Industrijsko zagađenje, toksični otpad, nesreće pri transportu, eksplozije u fabrikama i izlijevanja hemikalija su tehnološke opasnosti koje, prema EMDAT bazi podataka međunarodnih katastrofa, predstavljaju 8% od ukupnog broja nesreća koje su se dogodile u regiji Mediterana i na Balkanu u proteklih 20 godina, uzrokujući ekonomske gubitke u iznosu od 650 miliona eura i 870 žrtava. Pored toga, prema podacima WWF-a procjenjuje se da u je prosjeku od 600.000 do 800.000 hektara šuma izgubljeno usljed 50.000 požara. Ovo predstavlja površinu koja se poredi sa površinom ostrva Krita (Kreta) ili Korzike, što je praktično 1,3% – 1,7%  ukupnih šuma Mediterana.

Radionica će učesnicima pružiti priliku da se upoznaju sa i da uporede pristupe, alate i metode za adekvatno upravljanje rizikom tehnoloških katastrofa i divljih požara koji uzrokuju sve više gubitaka i štete, poput velike eksplozije u Tirani 2008. godine kada su stotine tona municije eksplodirale uzrokujući smrt 26 ljudi, te 300 ranjenih i uništenje 2.300 građevina, kao i raseljavanje 4.000 ljudi.

Opasnosti od požara rastu usljed porasta i težine obima sušnih perioda, koji se javlja zbog klimatskih promjena. Potreba za razvojem preventivnih aktivnosti i unapređenje kapaciteta za borbu protiv požara kako sa zemlje tako i iz vazduha, pogotovo kroz saradnju između zemalja, postaje sve očitija.

Na kraju radionice, učesnici će razviti zajedničko razumijevanje i naći zajednički jezik u pogledu bavljenja ovim opasnostima. Postaće svjesni postojanja dobrih praksi i instrumenata za upravljanje ovim rizicima u Evropskoj uniji i u zemljama Mediterana i Balkana, te će biti u mogućnosti da identifikuju izazove i prioritete u aktivnostima, kao i da bolje iskoriste prilike za regionalnu saradnju između zemalja Mediterana i Evropske unije.

Jedan od glavnih ciljeva PPRD jug je da sabere nedavna iskustva koja su razvile evropske, mediteranske i balkanske zemlje u upravljanju rizikom katastrofa i da podijeli informacije o raspoloživim metodologijama za prevenciju katastrofa i pripravnost na iste, alate i prakse, sa zainteresovanim stranama iz oblasti civilne zaštite u regionu. Sa ove strane, trogodišnji program – kojim upravlja konzorcij koji predvodi Uprava za civilnu zaštitu Italije, zajedno sa tijelima civilne zaštite iz Francuske, Alžira i Egipta i Međunarodne strategije Ujedinjenih nacija za smanjenje katastrofa (UNISDR) – takođe organizuje niz radionica za obuku koje su usmjerene na različite rizike koje utiču na zemlje u regionu.

Kontakt: Alessandro Candeloro, +39 349 0850931, info@euromedcp.eu

Europa.ba