ZAJEDNIČKA IZJAVA EVROPSKE KOMISIJE I BOSNE I HERCEGOVINE

Sastanak pododbora za unutrašnje tržište 

Brisel, 12. maj 2010.

Predstavnici Evropske komisije i institucija Bosne i Hercegovine sastali su se u Briselu kako bi razgovarali o nivou približavanja i preuzimanja pravila EU u oblasti unutrašnjeg tržišta i konkurencije.

Napredak Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija zavisi od njenog ispunjavanja uslova iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i Evropskog partnerstva sa EU. Sloboda protoka roba, usluga i kapitala je od visokog značaja za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.  U tom smislu, zemlja bi trebala da uradi sve kako bi završila stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora. Preuzimanje pravila EU u oblasti unutrašnjeg tržišta stvara dobru osnovu za povećanje izvoza i samim tim bolje uslove za sve vrste ekonomskih aktera, iznad svega za mala i srednja preduzeća (SME). Na kraju sastanka, delegacije Evropske komisije i Bosne i Hercegovine su postigli slijedeće zaključke:

Bosna i Hercegovina je ostvarila izvjestan napredak u bankarskom sektoru i u pogledu osiguranja i drugih finansijskih usluga. Bolje usklađivanje zakonskih akata i njihova provedba između dva entiteta bi bilo poželjno, iako glavni sudionici već razmjenjuju relevantne informacije. Bankarska supervizija na državnom nivou još uvjek nije obezbjeđena. Potrebno je dalje približavanje režima javnih nabavki zemlje pravilima EU. Ugovorni organi od državnih ministarstava do općina će biti u mogućnosti da dobiju više ekonomski povoljnijih ponuda za usluge, nabavke i radove koje raspisuju putem tendera.

Bosna i Hercegovina će ostvariti dobar napredak u oblasti zakona o intelektualnom, industrijskom i trgovačkom vlasništvu, ako Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine konačno usvoji u narednim danima relevantne zakone. Bolja kordinacija na primjeni ovih pravila između različitih organa vlasti u zemlji će biti slijedeći glavni zadatak. 

Izvjestan napredak je takođe ostvaren u vezi slobode uspostave. Zakonodavstvo o preduzećima je u potpunosti usklađeno, ali procedura registracije preduzeća u oba dijela zemlje treba biti dodatno pojednostavljena. Bosna i Hercegovina treba dodatno uskladiti svoje zakonodavstvo o poštanskim uslugama sa acquis-em. Dogovoreno je da se uspostavi mehanizam za konsultacije kako bi se pronašlo rješenje koje je u skladu sa acquis-em.

Evropska komisija je pozdravila napredak koji je ostvaren u preuzimanju pravila EU u oblasti zakonodavstva o preduzećima, računovodstva i finansijske revizije. To će pomoći da se stvore bolje pravno okruženje za preduzeća, posebno SME. Ovo će takođe doprinjeti stvaranju više stranih investicija.  Strane su se dogovorile da pomno analiziraju situaciju javnih preuduzeća u vezi sa trgovinom i konkurencijom. Evropska komisija je ponudila tehničku pomoć u bliskoj budućnosti za ovu svrhu.

Evropska komisija je pozdravila dobro funkcionisanje Konkurencijskog vijeća i izrazila nadu da će nastavak funkiconisanja Vijeća biti osiguran kroz odgovarajuću proceduru odabira novih članova na vrijeme. 

Evropska komisija je pozvala Bosnu i Hercegovinu da usvoji Zakon o državnoj pomoći do 1. jula 2010. godine. U suprotnom, Evropska komisija bi morala da proglasi da Bosna i Hercegovina krši Prelazni sporazum SSP-a.

Europa.ba