Komesar Füle održao govor o prioritetima politike proširenja u 2010. i 2011. godini

Komesar Evropske komisije za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle obratio se Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta 17. maja u Strazburu. Tom prilikom je predstavio prioritete evropske politike susjedstva i politike proširenja u 2010. i 2011. godini.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, komesar Füle je izjavio: “U ovom trenutku sam veoma zaokupljen Bosnom i Hercegovinom. Posjetio sam Sarajevo prije nekoliko sedmica i imao sam dobru razmjenu mišljenja sa političkim rukovodstvom BiH. Potrebno je da zemlja ispuni uslove koje će joj omogućiti osnaženo prisutsvo Evropske unije. Međutim, Ustav treba uskladiti sa Evropskom konvencijom za ljudska prava. Politički lideri u Bosni i Hercegovini su svjesni da je približavanje zemlje ka EU na njima.”

“Ažurirane ocjene o dijalogu o viznoj liberalizaciji sa Albanijom i Bosnom i Hercegovinom su predstavljene Vijeću i Evropskom parlamentu 26./27. aprila. Cilj Komisije je da predstavi prijedlog za viznu liberalizaciju do kraja maja. Računam na vašu saradnju u osiguravanju ažurnog praćenja čim ovaj prijedlog zakonodavnog akta dođe pred Parlament. Hvala.” rekao je komesar o procesu vizne liberalizacije. 

Cijeli govor komesara Fülea možete pročitati ovdje.

Europa.ba