Najbolji mladi evropski novinari primili priznanja u Istanbulu

Pažnju evropskog žirija za Evropsku nagradu mladom novinaru 2010. privukli su radijski izvještaji o tome kako je tradicionalni folklorni ples izgradio most između Belgije i Bugarske, pogled na uticaj ulaska Poljske u Evropsku uniju na evropsko tržište rada te portret Kosova (u skladu s UNSCR 1244/1999) kao evropskog čvorišta kulture u nastajanju, koji su ujedno i osvojili posebne nagrade.

Nakon mjeseci iščekivanja, tri dobitnika posebnih nagrada u takmičenju za evropskog novinara 2010. objavljeni su sinoć u Istanbulu. Vladisav Velev iz Bugarske za Najoriginalniji izvještaj, Prune Antoine iz Francuske za Najbolje istraživanje te Verena Ringler iz Austrije za Najbolji novinarski stil izabrani su između 35 pobjednika u svojim zemljama i svaki od njih dobit će mogućnost putovanja vrijednog do 3.000 eura u evropsku destinaciju po vlastitom izboru. Žiri sastavljen od dopisnika iz Brisela i prijašnjih dobitnika ocijenio je pobjedničke članke pojedinačnih zemalja i odabrao tri izvanredna rada.

Alexandra Cas Granje, direktorica za Hrvatsku, Republiku Makedoniju, Tursku i Island u Generalnoj direkciji za proširenje Evropske komisije, pohvalila je dobitnike nacionalnih i posebnih nagrada: „Ovi inspirativni mladi novinari pokazali su veliku predanost i raznolikost pristupa proširenju naše vizije onoga što Evropa danas znači“.

Treće po redu izdanje takmičenja za Evropsku nagradu mladom novinaru trajalo je od oktobra 2009. do februara 2010. i privuklo je preko 1000 prijava iz cijele Evrope. Takmičenje je pred novinare i studente novinarstva u dobi od 17-35 godina stavilo izazov da predstave proširenje Evropske unije iz kreativne perspektive koja tjera na razmišljanje. Na takmičenje su se mogli prijaviti građani zemalja članica Evropske unije, kao i zemalja kandidata (Hrvatska, Turska, Makedonija) te potencijalnih kandidata (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Kosovo) te, po prvi put, Islanda.

Nacionalni pobjednici trećeg izdanja takmičenja doputovali su u Istanbul i učestvovali u završnoj konferenciji 11. maja 2010. Ove pobjednike izabrali su nacionalni žiriji u svakoj od zemalja učesnica. U toku završne konferencije takmičenja, pobjednici su raspravljali o raznim pitanjima vezanim za proširenje Evropske unije, uključujući izglede Turske za članstvo u Evropskoj uniji te ulogu medija u olakšavanju aktualnog dijaloga o proširenju Evropske unije širom Evrope.

Više informacija o nagradi i nagrađeni izvještaj su dostupni na web stranici takmičenja: www.EUjournalist-award.eu.

Europa.ba