Ambasador Kourkulas predstavio prijedlog Evropske komisije za odobravanje bezviznog režima za građane BiH

27 maj, 2010: Evropska komisija je danas, usvojila prijedlog za odobravanje bezviznog režima za građane Bosne i Hercegovine, saopštio je na pres konferenciji, ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

 „Današnji prijedlog omogućava građanima BiH da putuju s biometrijskim pasošima bez viza u zemlje EU koje učestvuju u zajedničkoj viznoj politici (sve zemlje članice EU osim Velike Britanije i Irske) i one povezane sa Šengen zonom (Švicarska, Norveška i Island) . Sada je na Evropskom Parlamentu i Vijeću Evropske Unije da donesu konačnu odluku o prijedlogu EK i mi se nadamo, optimisti smo, da će građani uskoro imati koristi od bezviznog režima „ – rekao je ambasador Kourkoulas novinarima.

Izrazivši lično zadovoljstvo što je ovaj prijedlog usvojen samo nekoliko dana prije sastanka EU – Zapadni Balkan koji se održava 2. juna 2010. godine u Sarajevu, ambasador Kourkoulas je istakao da je današnji prijedlog za odobravanje bezviznog režima rezultat intenzivnog i teškog rada vlasti BiH na ispunjavanju neophodnih uslova. Ambasador je posebno istakao podršku koju su zemlje članice EU i Španija kao predsjedavajuća država, pružili BiH.

„BiH je ostvarila značajan napredak u poboljšanju sigurnosti putnih isprava, u jačanju granične kontrole i institucionalnog okvira u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, kao i u oblastima vanjskih odnosa i temeljnih prava“ – rekao je ambasador Kourkoulas i dodao da BiH još uvijek treba raditi na ispunjavanju preostalih uslova iz Mape puta, a to su: 

• jačati kapacitete za provedbu zakona i učinkovitu primjenu pravnog okvira za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije • nastaviti provoditi Akcijski plan o uspostavi elektronske razmjene podataka između policijskih tijela i organa tužilaštva i…

• osigurati harmonizaciju krivičnih zakona entiteta i Brčko distrikta sa državnim

Podsjecajući da jeRepublika Srpska nedavno usvojila amandman na Krivični zakon, ambasador Kourkoulas je pozvao vlasti Brčko Distrikta i Federacije BiH da učine napor kako bi se ispunio ovaj uslov.   “Evropska komisija će nastaviti da prati napore koji se ulažu kako bi se efikasno odgovorilo na preostala pitanja te će blagovremeno obavijestiti Evropski parlament i Vijeće o rezultatima,” pojasnio je Koukroulas te dodao da bi se konačno provodjenje moglo desiti tokom jeseni.

Govoreći o odgovornostima koje donosi  bezvizni režim kao i nedavnoj  pojavi velikog broja azilanta iz zemalja Zapadnog Balkana koje već uživaju pogodnosti bezviznog putovanja, ambasador Kourkoulas je naglasio da je, u cilju izbjegavanja ovih zloupotreba bezviznog režima i mogućnosti ponavljanja sličnih situacija, ključno da BiH preuzme sve potrebne mjere kako bi limitirala sličan priliv osoba koje neosnovano traže azil.

Europa.ba