Evropska unija će ponovno potvrditi svoju posvećenost Zapadnom Balkanu na sastanku u Sarajevu

Catherine Ashton, visoka predstavnica za vanjske odnose i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije,  i komesar za Proširenje Štefan Füle će učestvovati u sastanaku na visokom nivou Evropska unija – Zapadni Balkan koji se održava u srijedu, 2. juna u Sarajevu. Glavni cilj sastanka, u kojem  će također učestvovati, ministri vanjskih poslova Evropske unije i ministri vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana je da se ponovno potvrdi posvećenost Evropske unije Zapadnom Balkanu i njegovoj evropskoj perspectivi.

Uoči održavanja sarajevskog sastanka, visoka predstavnica/potpredsjednica  Catherine Ashton je rekla: “Integrisanje Zapadnog Balkana u evropsku porodicu naroda ostaje jedan od posljednjih izazova izgradnji demokratske i ujedinjene Evrope. U Sarajevu, će Evropska unija  ponovno potrditi mjesto Balkana u Evropi kao i evropsku perspektivu regiona.“

Štefan Füle, komesar za Proširenje i evropsku politiku susjedstva, je rekao: “Konferencija je obezbijedila pravovremenu potvrdu perspective članstva u Evropskoj uniji za Zapadni Balkan kao i nastavak procesa proširenja. Pozdravljam posvećenost koju je izrazio Zapadni Balkan kako bi se intenzivirao tempo reformi u ključnim područjima i kako bi se dalje ojačala uključiva i efikasna regionalana saradnja. Evropska komisija će podržati Zapadni Balkan u ovim nastojanjima. Proširenje je zasnovano na čvrstim uslovima  ali je to prije svega politički projekat. Drago mi je da je to istaknuto na Konferenciji u Sarajevu.”

Pozadina Sastanak u Sarajevu, koji je uz podršku Evropske unije organizovalo Špansko Predsjedništvo, će obilježiti desetogodišnjicu Samitu u Zagrebu, održanog 25. novembra 2000, kada je Evropska unija pokrenula Porces stabilizacije i pridruživanja kao i evropsku perspektivu za Zapadni Balkan. To je također potvrđeno na sastanku u Solunu 2003. godine gdje su pokrenuti i redovni sastanci na visokom nivou.

Očekuje se da će u  Sarajevu, Evropska unija i i zemlje regiona kao  i učesnici iz Rusije, Turske, OSCE-a, Vijeća Evrope i NATO-a pozdraviti napredak postignut o u posljednjoj dekadi koja je dovela Balkan od vremenena ratnih razaranja do puta ka napretku. Izazovi ostaju: vladavina zakona, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, sloboda medija. Regionalana saradnja ostaje ključni dio, kao i proces pomirenja i rješavanje preostalih pitanja.

Kontakt: Maja KOCIJANCIC: +32.2.298.65.70 or +32.498.98.44.25/ maja.kocijancic@ec.europa.eu Angela Filote: +32 2 295 1968 or +32 4989 51968/ angela.filote@ec.europa.eu Darren Ennis: +32 2 296 32 93 or +32 498 96 32 93/ darren.ennis@ec.europa.eu Anca Paduraru: +32 (0)2 29 66 430/ anca.paduraru@ec.europa.eu

Europa.ba