Policijska misija EU organizira studijsko putovanje u Finsku na temu reforme zatvorskoga sistema koje finansira Evropska unija kroz TAIEX program

Sarajevo, 4. juni 2010. – U nastojanju da unaprijedi kapacitete unutar direkcija odgovornih za reformu zatvorskoga sistema u BiH, Policijska misija EU (EUPM) će od 6. do 12. lipnja 2010. godine organizovati studijsko putovanje u Finsku. Putovanje će finansirati program Evropske unije TAIEX, EUPM i finski Institut za obuku osoblja zatvorske službe i službe za uvjetnu slobodu.

Putovanje, u kojem će sudjelovati zvaničnici iz Ministarstva pravde i zatvorskoga sistema na svim nivoima, omogućit će uvid u upravljanje i inspekcijske procese različitih tipova kaznionica, uključujući i institucije sa najstrožim osiguranjem i forenzičku psihijatriju. Također će se baviti i finskim sistemom upošljavanja zatvorskoga osoblja te strukturom obuke uniformirane policije, procjenom rizika i tretiranjem određenih ranjivih skupina, poput ovisnika o drogama.

Također se očekuje da sljedeće sedmice bh. policijske i zatvorske službe unaprijede suradnju potpisivanjem zajedničkog ugovora o suradnji. Ministar sigurnosti i ministar pravde uložili su trud u pozitivan razvoj situacije u borbi protiv organiziranog kriminala tako što su zbližavali navedene službe produbljivanjem međusobnog razumijevanja.

Europska unija pridaje veliku važnost poštivanju vladavine prava u svim zemljama potencijalnim kandidatima za pristup Europskoj uniji. U proteklom desetljeću značajan iznos pomoći u ovoj oblasti je omogućen Bosni i Hercegovini. Jedan vid te asistencije je bilo i nastojanje na unapređenju izvršenja kaznenih sankcija.

Za više informacija molimo kontaktirajte: Slađanu Lizdek, glasnogovornicu Policijske misije EU, na broj 033 752 799;  Zoru Stanić, glasnogovornicu Delegacije Europske unije  u Bosni i Hercegovini, na broj 033 254 723.

Europa.ba