Komisija uvodi sistem certificiranja održivih biogoriva

Komisija je danas donijela odluku kako bi potaknula industrije, vladine i nevladine sektoro da uspostave sistem certificiranja svih vrsta biogoriva, uključujući i ona uvezena u Evropsku uniju. U svojoj odluci Komisija je navela što sve sistemi certificiranja moraju obuhvatati kako bi bili priznati od strane Komisije. Na ovaj će se način olakšati ispunjavanje zahtjeva EU kojima se određuje da biogoriva moraju osigurati značajna smanjenja emisija stakleničkih gasova te da se ne smiju eksploatisati u šumskim, močvarnim i zaštićenim područjima. Pravila za sisteme certificiranja su dio paketa smjernica kojima se definišu načini provedbe Direktive o obnovljivivoj energiji koja stupa na snagu u decembru 2010.

Komesar nadležan za energiju, Günther Oettinger, je izjavio: “Biogorivo će se u nadolazećim godinama pokazati kao glavna alternativa benzinskim i dizelskim gorivama koja se koriste u prometu i proizvode više od 20% emisija stakleničkih fasova u Evropskoj uniji. Moramo se pobrinuti da biogoriva budu i održiva. Naš sistem certificiranja je najstroži na svijetu i osigurat će da naša biogoriva ispunjavaju najviše standarde očuvanja okoliša. Osim toga, taj će sistem pozitivno utjecati i na druge regije, budući da obuhvaća i uvezena biogoriva.”

Prihvaćeni paket mjera se sastoji od dva Saopštenja i Odluke koji bi trebali pomoći poslovnom sektoru država članica u provedbi Direktive o obnovljivoj energiji. Usvojeni dokumenti se primarno bave kriterijima održivosti biogoriva te mjerama kontrole za isključivu upotrebu održivih biogoriva.   • Certifikati za održiva biogoriva: Komisija potiče industriju, vladine i nevladine sektoro da uspostave tzv. “dobrovoljne sisteme” certificiranja održivosti biogoriva i definišu standarde koje ta biogoriva moraju ispuniti kako bi bili priznati u EU. Jedan od najvažnijih kriterija je provjera od strane nezavisnog procjenitelja cijelog proizvodnog lanca, od uzgajivača do prerade, preko trgovca do dobavljača koji benzinsko ili dizelsko gorivo dostavlja do pumpi. Saopštenjem se određuju standardi provjere koja mora biti pouzdana i nepodložna bilo kakvim oblicima zloupotrebe.

• Zaštita netaknute prirode: U Saopštenju se navodi da se sirovine za biogoriva ne bi smjele crpiti iz tropskih šuma ili tek iskrčenih područja, isušenih tresetišta, močvara ili područja s izraženom bioraznolikošću, te se opisuje način za provedbu procjene. U njemu se jasno ističe da prenamjena šume u plantažu za proizvodnju palminog ulja neće ispunjavati zahtjeve održivosti.

• Promovisati samo ona biogoriva s niskim nivoima emisije stakleničkih gasova: Komisija naglašava da zemlje članice EU moraju ispunjavati obavezujuće nacionalne ciljeve koji se tiču obnovljive energije te da samo ona biogoriva koja postižu značajne uštede u emisiji stakleničkih gasova mogu ispunjavati te ciljeve, u svrhu čega je priloženo i objašnjenje izračunavanja. Biogoriva moraju postići najmanje 35% uštede u emisiji stakleničkih gasova u uporedbi s fosilnim gorivom, a taj se udio penje do 50% u 2017., odnosno 60% u 2018. za biogoriva iz novih nasada.

Pitanja i odgovori o sertificiranju održivih biogoriva(pdf)   Osnovne informacije:

Direktiva o obnovljivoj energiji utvrđuje sveobuhvatan cilj EU o 20% udjela obnovljive energije u ukupnoj energetskoj potrošnji do 2020., što se reflektira i na nacionalne obvezujuće ciljeve zemalja članica EU.  Svaka zemlja članica EU mora ostvariti svoje nacionalne ciljeve za postizanje sveukupnog udjela obnovljive energije u energetskoj potrošnji.

Obnovljivi izvori energije uključuju biomasu, vjetar, sunčevu energiju i energiju vode, kao i biogoriva. Samo ona biogoriva koja udovoljavaju zahtjevima održivosti EU mogu ispuniti ciljeve iz Direktive.

Sljedeće dokumente:

– Saopštenje o dobrovoljnim sistemima i zadanim vrijednostima u programima EU za održivost biogoriva i ukapljenih biomasa; – Saopštenje o praktičnoj provedbi programa EU za održivost biogoriva i ukapljenih biomasa i mjernih pravila za biogoriva; i – Odluka o smjernicama za izračunavanje zaliha ugljika u zemlji možete pronaći na internetskim stranicama: http://ec.europa.eu/energy/renewables/biofuels/sustainability_criteria_en.htm   Direktiva 2009/28 od 23. aprila 2009. o promovisanju korištenja energije iż obnovljivih izvora http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32009L0028:EN:NOT   Pojedinačni nacionalni ciljevi za obnovljivu energiju: Dodatak I, Direktiva 2009/28 o obnovljivim izvorima energie http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32009L0028:EN:NOT   Kontakt informacije:

Marlene HOLZNER: 02/296.01.96 Nicole BOCKSTALLER: 02/295.25.89

Europa.ba