Izjava Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini

U vezi sa izjavama koje mediji prenose kao izjave g-dina. Sefera Halilovića, predsjedavajućeg Komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za provjeru korištenja donatorskih sredstava, Delegacija Evropske unije u BiH izjavljuje sljedeće:

Sredstva Evropske unije za pomoć Bosni i Hercegovini se raspoređuju na osnovu pažljive analize situacije na nivou cijele države, te po pojedinim sektorima, kako bi se otkrili problemi, nedostatci i prilika koje bi ta pomoć mogla ukloniti odnosno stvoriti uzimajući u obzir sveukupni cilj a to je da se BiH pomogne u pripremi za članstvo u EU. Ovo se radi u bliskoj saradnji sa Direkcijom za evropske integracije BiH i nadležnim ministarstvima. Svake godine se između BiH i Evropske komisije potpisuju Finansijski sporazumi koji se odnose na provedbu tih programa, a koje usvoja Vijeće ministara BiH i ratifikuje Predsjedništvo BiH.

Provode se rigorozne kontrole kako bi se osiguralo da milioni eura koji se dodijele svake godine budu iskorišteni na učinkovit i odgovoran način. Pomoć EU se daje u skladu sa procedurama propisanim Finansijskom regulativom kakva se primjenjuje na cijeli budžet Evropske unije. Sve aktivnosti se u toku njihove provedbe procjenjuju i nadgledaju kako bi osigurali da ispunjavaju visoke standarde kvalitete.

Finansijska pomoć koju EU pruža BiH je također predmetom kontrole službenog revizorskog tijela EU (Sud revizora), te Evropskog parlamenta u kontekstu godišnjih odobravanja izvještaja Evropske komisije o izvršenju budžeta.

U pismu koje su ambasador Španije i šef Delegacije EU u BiH 22. marta 2010. godine uputili g-dinu. Haliloviću kao odgovor na njegov zahtjev se jasno pojašnjava na koji način može službeno doći do traženih podataka. Delegacija Evropske unije u BiH, prema tome, smatra da izjave koje se pripisuju g-dinu. Haliloviću navode na pogrešne zaključke.

Europa.ba