Podrška žrtvama poplava u BiH

Jake kiše krajem juna su dovele do porasta nivoa voda i tako uzrokovale velike poplave na području nekoliko opština u Bosni i Hercegovini. Pogođeno je preko 19.000 osoba, oko 5.900 kuća poplavljeno, infrastruktura je u tolikoj mjeri oštećena da je došlo do prekida u napajanju električnom energijom, a putni saobraćaj je obustavljen u nekim dijelovima zemlje.


Skoro 15.000 ljudi trebaju hitnu pomoć čak i za najosnovije potrebe kao što su hrana, sredstva za ličnu higijenu i čista voda za piće koje dijeli Crveni krst Bosne i Hercegovine.

Međunarodna federacija Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca je izdvojila 173.010 eura iz svog Fonda za hitnu pomoć u slučaju prirodnih nepogoda (DREF) kako bi pomogli mobilizovanje resursa i pomoći onima koji su pogođeni ovom katastrofom.


Na osnovu Sporazuma o finansiranju u iznosu od 1.5 miliona eura, Evropska komisija pruža podršku DREF-u tako što im rekompenzira bespovratna sredstva koja su uložili u saniranje lokalizovanih prirodnih nepogoda. Kroz ovaj vid podrške, Evropska komisija se solidariše sa brzom reakcijom Međunarodne federacije i pomaže onima koji su pogođeni katastrofom.


Historijat

Fond za hitnu pomoć u slučaju prirodnih nepogoda je osnovan 1985. godine i finansira se iz donacija. U svim slučajevima kad bilo Crveni krst neke zemlje ili društvo Crvenog polumjeseca zatrebaju hitnu finansijsku pomoć kako bi odreagovali ne neku prirodnu nepogodu, imaju pravo tražiti sredstva od DREF-a bilo u vidu kredita za inicijalno finansiranje ili granta. Za manje katastrofe, Međunarodna federacija Crvenog krsta dodjeljuje bespovratna sredstva iz Fonda koja potom mogu vratiti donatori. Sporazum o finansijskoj pomoći između ove federacije i Evropske komisije omogućava EK da DREF-u nadoknadi sredstva koja je isti iskoristio za unprijed dogovorene aktivnosti iz okvira njenog humanitarnog mandata i to u iznosu koji ne prelazi 1.5 milion eura.


Za više informacija, molimo kontaktirajte:

Slobodanka Curić, Koordinator IFRC-a za upravljanje katastrofama u Evropi

Telefon: +361 8884 510

Fax: +361 336 1516

Email: slobodanka.curic@ifrc.org

Europa.ba