Deklaracija Visoke predstavnice Catherine Ashton u ime Evropske unije povodom Međunarodnog dana autohtonih naroda svijeta

"Danas na Međunarodni dan auhtohtonih naroda svijeta, želim poslati poruku podrške autohtonim narodima diljem svijeta u ime Europske unije. Na današnji dan slavimo autohtone narode i izražavamo poštovanje ogromnom doprinosu koje su njihove tradicije i znanja donijeli svjetskom kulturnom naslijeđu i održivom razvoju naše planete. Trenutno smo usred druge Međunarodne decenije Svjetskih autohtonih naroda (2005.-2015.). Koristimo priliku osvrnuti se na učinjeno na zaštiti prava autohtonih naroda kako je i određeno u UN-ovoj Deklaraciji o pravima autohtonih naroda, na garanciji ravnopravnosti te vidjeti koliko još ostaje za učiniti.

Na strani postignuća ističe se usvajanje UN-ove Deklaracije o pravima autohtonih naroda 2007., uz podršku Evropske unije. Deklaracija ne bi bila moguća bez neumornog zalaganja predstavnika autohtonih naroda. Deklaracija je unaprijedila prava i osigurala kontinuirani razvoj autohtonih naroda diljem svijeta. Njena poruka je jednostavna ali snažna: jednakost za sve. Principi su dakle tu a ostaje izazov primjene. Nažalost, diskriminacija kao i nejednaki tretman autohtonih naroda nastavlja se diljem svijeta. Međunarodni dan osigurava priliku Evropskoj uniji da obnovi svoju predanost na promociji i zaštiti prava autohtonih naroda, kako je i naznačeno u UN-ovoj Deklaraciji o pravima autohtonih naroda. U ime Evropske unije, obavezujem se težiti kraju diskriminacije i nejednakog tretmana – ne samo principijelno nego puno važnije, u praksi."

 

Europa.ba