Vijeće uspostavilo Evropsku službu vanjskih poslova

Brisel, 26. juli 2010. – Na sastanku Vijeća za opšte poslove usvojena je odluka kojom se uspostavlja Evropska služba vanjskih poslova (EEAS) i utvrđuje njezina organizacija i funkcionisanje (11665/1/10).


Tom prilikom, Visoka predstavnica Catherine Ashton je izjavila: „Oduševljena sam što smo tako daleko dogurali nakon svega četiri mjeseca od kada sam iznijela prijedlog. Sada možemo nastaviti sa stvaranjem moderne, učinkovite i prepoznatljive evropske službe za 21. vijek. Razlog je jednostavan: Evropa se mora osnažiti kako bi bolje branila naše interese i vrijednosti u svijetu rastuće složenosti i u svijetu u kojem dolazi do temeljnih smjena centara moći.“


Visoka predstavnica je takođe naglasila važnost brzog donošenja amandmana na Pravilnik o osoblju i finansijama EU, te izmjene budžeta za 2010. kako bi se Službi omogućio i službeni početak rada na prvu godišnjicu Lisabonskog sporazuma.


Osnivanje Evropske službe vanjskih poslova omogućio je Lisabonski sporazum koji je stupio na snagu 1. decembra 2009. godine. Cilj je učiniti vanjsku politiku EU dosljednijom i učinkovitijom, čime bi se pojačao uticaj EU u svijetu. EEAS će pomoći Visokoj predstavnci za vanjske poslove i sigurnost u izvršavanju njenog mandata. Služba će raditi u saradnji s diplomatskim službama država članica, a sačinjavati je će dužnosnici iz odgovarajućih sektora Glavnog sekretarijata Vijeća i Komisije, te osoblje dodijeljeno iz nacionalnih diplomatskih službi država članica.


Više informacije pronađite u ključnim dokumentima na adresi:http://eeas.europa.eu/background/index_en.htm

Europa.ba