EU EXPRO II – Danas započet projekt podrške izvozu BiH

Početak projekta Podrška razvoju i promociji izvoza u Bosni i Hercegovini (EU EXPRO II) zvanično je obilježen danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

EU EXPRO II, projekt vrijedan 1.400.000 € finansira Europska unija, a implementirat će ga WYG International Limited, konsultantska kompanija iz Velike Britanije. Cilj projekta je doprinos povećanju izvoza i trgovinskog balansa u BiH.

„Ovaj projekt se sastoji od tri komponente, prva je izrada izvozne stategije i pomoć Ministarstvu Vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Izvoznom vijeću, druga komponenta je pomoć Agenciji za promociju izvoza i treći dio projekta se odnosi na jačanje institucija“, kazao je Dragiša Mekić, Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Predsjedavajući Izvoznog vijeća BiH.

Andrew Thorburn, vođa tima EUEXPRO II istakao je da je su zadnji izvozni trendovi u BiH pozitivni, ali pred nama je još uvijek dug put. „Dobra vijest je to da neke kompanije brzo napreduju i posluju, a mi želimo kroz ovaj projekat pomoći i drugim kompanijama, kako bi porastao broj izvoznika“, dodao je Thorburn.

Prisutnima se obratio i Johann Hesse, Šef Sektora za ekonomsku reformu i prirodne resurse u Delegaciji Evropske unije u BiH koji je, između ostalog, kazao: „Evropska Komisija se raduje radu sa predstavnicima BiH Vlade na svim nivoima, jer je konačan cilj osiguranje uslova za budući napredak i konačno članstvo u Europskoj uniji. Nadam se da će EUEXPRO 2 postati koristan dio ovog procesa“.

Završetak projekta očekuje se u januaru 2012. godine.

Europa.ba