Govor o stanju Unije 2010.

U utorak, 7. septembra 2010. godine, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso održao je u Evropskom parlamentu govor o stanju Unije u 2010. godini. U svom govoru o stanju Unije u 2010. godini predsjednik Barroso je iznio svoj strateški program za Uniju za sljedeću godinu. „Moja poruka svakom Evropljaninu je da može vjerovati da će Evropska unija učiniti ono što je potrebno da osigura njegovu budućnost“. Predsjednik je takođe uvjeren da je ekonomska perspektiva danas bolja nego prije godinu dana. „Ali naš posao nije gotov. Moramo ubrzati naš plan reformi“, dodao je.

Današnje obraćanje je prvi govor o stanju Unije koji je upućen Evropskom parlamentu u Strazburu. Rasprava koja je uslijedila omogućila je članovima Evropskog parlamenta da se, zajedno s gospodinom Barrosom, osvrnu na promjene u Evropskoj uniji do kojih je došlo nakon izbora za Evropski parlament u junu 2009. i stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma u decembru 2009. godine.

Predsjednik Barroso je istakao da se ekonmski oporavak počeo ubrzavati, ali neravnomjerno, a da je nezaposlenost još uvijek previsoka. Pozvao je na veće korištenje unutrašnjeg tržišta i manju birokratiju. Takođe je pozvao zemlje EU da pokažu solidarnost u rješavanju evropskih ekonomskih problema tokom iduće godine. „Ili ćemo plivati zajedno, ili ćemo tonuti zasebno“, rekao je.

 

Pročitajte govor u cijelosti. Pismo predsjednika Barrosa članovima Evropskog parlamenta.   

Europa.ba