Evropska sedmice mobilnosti – Putuj pametnije, živi kvalitetnije

Akcijom „Pokreni se!“ koja se održala ove nedjelje na Banj brdu, izletištu pored Banjaluke, započela je Evropska sedmica mobilnosti, najveća svjetska inicijativa usmjerena na pitanje održivog gradskog prijevoza. Tema ovogodišnjeg Sedmice mobilnosti, koja se održava svake godine od 16. do 22. septembra, kada se obilježava Dan bez automobila, je „ Putuj pametnije – živi kvalitetnije". Cilj ovogodišnje kampanje je potaknuti lokalne vlasti na promovisanje održivog prijevoza – hodanja, korištenja bicikla te javnog prijevoza, kao i njegovog pozitivnog učinka na zdravlje građana  te pomoći ispunjenju ciljeva zaštite okoliša. Inicijativu, započetu još 2002. godine, podržava i Evropska komisija – Opća direkcija za zaštitu okoliša.

U obilježavanju ovogodišnje Sedmice mobilnosti pridružila se i Delegacija Europske unije u BiH koja je finansirala aktivnosti a sprovodi Centar za životnu sredinu iz Banjaluke. U nedjelju je na Banj brdu postavljen punkt gdje su se učesnici mogli bolje upoznati sa ciljevima akcije kao i njenim sponzorima, uključujući podjelu promotivnih materijala Evropske unije, a mobilni tim ljekara je zainteresovanima mjerio krvni pritisak i vršio kontrolu šećera i masnoća u krvi. Građani Banjaluke su na taj način dali svoj doprinos promovisanju ciljeva kampanje.

Nacionalni koordinator Evropske sedmice mobilnosti, Tihomir Dakić, ovom prilikom je izjavio: “Uprkos lošim vremenskim uslovima organizovali smo ovu akciju jer smatramo da je vrlo važno raditi na podizanju svijesti građana o potrebi korišićenja alternativnih načina transporta. Zdavlje ljudi i održivi vidovi transporta su dva povezana faktora koja unaprijeđuju kvalitet života u gradovima, pomažući pri tome da se smanji stepen onečišćenja vazduha i i stvaranja buke, kao i broj nesreća i saobraćajnih gužvi. Na taj način bi se stvorilo više uslova za ugodniji život građana bez svakodnevne upotrebe automobila“.

Predstavnica Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Gorjana Rosić, istakla je da je ministarstvo sa zadovoljstvom prihvatilo poziv da učestvuje u obilježavanju Evropske sedmice mobilnosti. “Manifestacije poput ove jedan su od načina da smanjimo emisiju štetnih gasova, ali ne smijemo dozvoliti da se sve zaustavi na manifestacijama, nego se moramo potruditi da da briga o životnoj sredini postane model ponašanja. Samo zajedničkim djelovanjem javnih institucija i nevladinog sektora možemo ispuniti cilj – ostaviti našoj djeci čistu, zdravu i održivu budućnost“.

U okviru obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti na programu su još filmske projekcije, predavanja, a 22. septembra u Banjaluci se održava promotivna vožnja/biciklistička utrka „Dva su točka dovoljna“ i promo koncert, te je najavljena obustava saobraćaja u jednoj od najprometnijih ulica u ovom gradu povodom Međunarodnog dana bez automobila.

Europa.ba