Razvoj civilnog dijaloga

 U okviru Cidi projekta “Izgradnja kapaciteta civilnog društva za učešće u civilnom dijalogu  u Bosni i Hercegovini”, u periodu od 13.-16. septembra  2010. godine u Sarajevu je održan drugi seminar i mrežna radionica “Jačanje komunikacijskih kapaciteta mreža OCD za učinkovit civilni dijalog“ za tematske mreže organizacija civilnog društva.

Cidi projekt je dvogodišnji projekt koji finansira EU u vrijednosti od 1,2 miliona eura, a provodi ga konzorcij u sastavu Kronauer Consulting (BiH), COWI (Danska), ATOS Consulting (Velika Britanija) i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske (Hrvatska) sa osnovnim ciljem pružanja potpore kreiranju sistema za razvijanje civilnog dijaloga između organizacija civilnog društva i institucija vlasti.

Ovo je drugi od šest seminara i mrežnih radionica koji će se održati u narednih 10 mjeseci. Na seminaru su predstavnici šest tematskih mreža koje učestvuju u cjelovitom programu Cidi projekta imali priliku detaljnije se upoznati sa temama poput izazovi civilnog dijaloga, komunikacijske strategije, analiza zainteresiranih strana, komunikacija, prezentacija i rukovođenje za mreže OCD. Također, prezentovani su i primjeri uspješne saradnje i dijaloga između organizacija civilnog društva i institucija vlasti u Republici Hrvatskoj.   Na seminaru i radionici je učestvovalo 33 predstavnika iz šest tematskih mreža:

• Savez slijepih Republike Srpske; • Savez gluhih i nagluhih Bosne i Hercegovine; • Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske; • Ring; • Volontiram; • Mono.

Europa.ba