EU podržava razvoj poduzetništva i turizam u BiH

Delegacija Evropske Unije u BiH danas je predstavila 11 novih projekata za podršku mikro, malih i srednjih preduzeća (MSMEs) i razvoj turizma u Bosni i Hercegovini.

Projekte finansira EU putem Instrumenta pretpristupne moći (IPA) u iznosu od 3,8 miliona eura, čime se pomaže ekonomski rast kao i usklađivanje standarda zemalja korisnica ovog programa sa evropskim standardom.

„Danas smo zaista sretni što smo nakon komplikovane i duge administrativne procedure i analize preko pedeset pristiglih projekata, na objevljeni javni konkurs, izabrali najboljih jedanaest, koje danas i predstavljamo javnosti“, kazao je novinarima i učesnicima Johann Hesse, šef Odjela operacija za ekonomske reforme, trgovinu i prirodne resurse.

Ovi projekti su usmjereni na jačanje uloge MSMEs i turizma, te promoviranje njihovih potencijala, stvaranje novih i boljih radnih mjesta, rast i razvoj konkurentnosti, povećanje proizvodnje, kao i na bolju socijalnu koheziju.

Centar za razvoj podrške Tuzla je jedna od jedanaest organizacija dobitnica granta EU u okviru programa „IPA 2008“. „Naš projekt nosi naziv Razvoj poljoprivrednih zadruga. Cilj projekta jeste da u konačnici doprinese rastu stope zaposlenosti u sektoru poljoprivrede naše zemlje. Specifični cilj projekta jeste da se u oblasti proizvodnje voća i povrća, kod sedam ciljnih zadruga, poveća obim proizvodnje.“, kazao je Darko Ivanić, projekt menadžer Centra za razvoj podrške Tuzla.

Odabrani projekti će se također fokusirati i na stvaranje i jačanje turističkih proizvoda u zaštićenim eko zonama, akcije povezivanja poduzetnika, udruga i lokalnih vlasti u sektoru turizma. Jedan od bitnih ciljeva je i integracija kulturnog, historijskog i prirodnog naslijeđa u turističke proizvode.

Samir Softić, predstavnik Turističke zajednice Zeničko – Dobojskog kantona predstavio je projekt za koji je ova zajednica od EU dobila 350.000, 00 eura :“Osnovni cilj našeg projekta je plasirati park prirode Tajan, koji se nalazi u Općini Zavidovići,  kao turistički proizvod. Nadamo se da ćemo uspjeti uspješno promovisati ovaj park, a time i kompletnu općinu“.   EU u okviru ovog programa podržava i projekte Udruženja poduzetnika i poslodavaca Žepće, Općine Bihać, Fondacije Mozaik, HELP-a – Hilfe zur Selbstilfe e.V., Regionalne ekonomske razvojne agencije Hercegovine (REDAH), kao i Regionalne ekonomske razvojne agencije Sarajevo (SERDA), Oćine Šipovo i Ekonomske razvojne agencije Zenica (ZEDA).

Očekuje se da će odabrani projekti  postići znatne rezultate u razvoju malog i srednjeg poduzetništva i turizma u Bosni i Hercegovini.

Europa.ba