Radni doručak za bh. novinare u cilju predstavljanja EURELSMED-a

Podrška Evropske unije izgradnji institucionalnih kapaciteta za regionalni i lokalni ekonomski razvoj malih i srednjih preduzeća (EURELSMED) je projekt koji sa 2.4 miliona eura finansira Evropska unija, a implementira ga WYG International Ltd, međunarodna organizacija iz Velike Britanije.

„Ovaj projekt pružit će konsultantsku podršku i obuku regionalnim i lokalnim razvojnim organizacijama širom Bosne i Hercegovine, kako bi im pomogao u razvoju i vođenju infrastrukture za podršku poslovanju, u razvoju dosljednih i jedinstvenih usluga za mala preduzeća, i kako bi povećao kapacitete općina da implementiraju razvojne projekte“, kazao je David Miller, vođa tima EURELSMED-a.

Cilj projekta je pokrenuti inicijative za regionalni i lokalni razvoj malih i srednjih preduzeća (MSP), koje će doprinijeti ranije provedenim aktivnostima na stimuliranju ekonomskog rasta i stvaranja radnih mjesta.

„Dok su MSP u Evropi i ostatku svijeta priznata kao temelj ekonomskog razvoja, u BiH ne postoji odobrena i usvojena strategija za sektor malih i srednjih preduzeća. Ne postoji agencija za MSP na državnom nivou, kao niti strategija inovacije i konkurentnosti. Također, ne postoji zakon o MSP, kao ni zakon o regionalnom razvoju“, pojašnjava Miller.

Miller je naglasio i kako bruto društveni proizvod (BDP) u BiH iznosi 30% od prosjeka u EU, u poređenju sa najvišim u Luksemburgu od 268 % i najnižim u Albaniji od 27%. Također, glavni izazov za BiH ostaje konkurentnost, s obzirom na podatak da je Bosna i Hercegovina na 102. mjestu od 139 zemalja prema indeksu globalne konkurentnosti. 

U korisnike i partnerske organizacije spadaju regionalne razvojne agencije, organizacije i agencije za lokalni ekonomski razvoj, vladini odjeli, općine, te MSP iz cijele BiH.

Projekt je počeo u septembru 2009. godine i nastavit će se do kraja 2012. godine.

Europa.ba