Efikasno upravljanje zatvorima u Bosni i Hercegovini

Konferencija pod nazivom "Rukovođenje zatvorima u BiH, kako naprijed", u organizaciji Evropske unije (EU) i Vijeća Evrope (VE) održana je 21. septembra u Sarajevu. Ovim skupom ujedno je obilježena uspješna implementacija drugog zajedničkog programa u oblasti reforme zatvorskog sistema u BiH, koji je sa 600.000,00 eura finansirala EU.

Boris Iarochevitch, Otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u BiH, u svom obraćanju na konferenciji je kazao: „Jedan od fundamentalnih principa EU je poštivanje ljudskih prava, bez obzira na društveni ili pravni status građana ili njihove fizičke teškoće. Kroz obezbjeđivanje edukacije u oblasti ljudskih prava, ovaj zajednički program teži jačanju svijesti odgovornih predstavnika vlasti o obavezama Bosne i Hercegovine kao potpisnice međunarodnih sporazuma iz te oblasti, kao i o važnosti odgovarajućeg svakodnevnog tretmana zatvorenika, uključujući ranjive kategorije. Efikasno upravljanje zatvorom također igra važnu ulogu u pravilnom i kompletnom izvršenju krivičnog prava, ne samo za sadašnje države članice Evropske unije, već i one zemlje koje žele da se pridruže. Stoga, ne mogu dovoljno naglasiti važnost kontinuirane i direktne reforme zatvorskih sistema i njihovog upravljanja u BiH, kao i potrebe za iskazivanjem političke volje i dosljednog vodstva u ovoj oblasti”.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati šest različitih projektnih ciljeva poduzetih u okviru zajedničkog programa. Cilj povećanja upotrebe alternativnih sankcija rezultirao je strateškim dokumentom „Okvirni pravci za moguće uvođenje sankcija i mjera u BiH“. Kada se radi o cilju jačanja kapaciteta za zaštitu ljudskih prava, preko 225 uposlenika zatvora prošlo je kroz programe obuke, a pripremljen je i odgovarajući priručnik. Jedan od ciljeva ovog projekta bio je i unapređenje situacije u kojoj se nalaze ranjive i visokorizične kategorije zatvorenika,  i stim ciljem je formirana i radna grupa koja je izradila smjernice za tretman u zatvorima za žene, korisnike droga u zatvorima, i dr. skupine. Također, obezbijeđena je i dodatna obuka o tretmanu ranjivih kategorija za 63 uposlenika zatvora, uključujući upravnike, obezbjeđenje i medicinsko osoblje.

Projektni tim, VE i radna grupa za pravna pitanja, donijeli su i prijedlog izmjena i amandmana na Zakon o zaštiti osoba sa društvenim smetnjama u Federaciji BiH i Zakon o zaštiti lica sa mentalnim poremećajima Republike Srpske. Integralni informacioni sistem sada je dostupan u svim zatvorima širom BiH, kao i osnovne smjernice za unaprjeđenje nezavisne inspekcije u zatvorima.

Ukupno je 420 uposlenika zatvora, uključujući upravnike i drugo osoblje prošlo kroz programe obuke ovog zajedničkog programa.

Na pitanje novinara gdje su zatvori BiH sada, nakon sprovedbe ovog projekta, u odnosu na Evropske standarde, Caroline Ravaud, Specijalna predstavnica generalnog sekretara VE, odgovara: „Situacija u BiH i dalje mora napredovati. Neki zatvori u ovoj zemlji su vrlo opasni i to ne samo za zatvorenike, nego i za osoblje koje tu radi. Naravno, još uvijek se treba raditi na problemu pretrpanosti u zatvorima, na zatvoru za maloljetna lica i lica sa mentalnim i drugim posebnim potrebama. Ovaj projekt je ipak par stepenica naprijed.“

Rezultati postignuti u sklopu Zajedničkog programa "Efikasno upravljanje zatvorima" omogućili su domaćim kreatorima politike, prvenstveno ministarstvima pravde na svim nivoima, da dalje unaprijede zatvorske sisteme i time pomognu Bosni i Hercegovini u ispunjenju nekih od obaveza preuzetih međunarodnim Sporazumima.

„Osuđene osobe do godine dana zatvora mogu uz saglasnost suda otkupiti svoju zatvorsku kaznu, tako da kriminalci plate 100, 00 KM umjesto da „odleže“ jedan dan i slobodni su. To je manjkavost Zakona, nažalost“, kazao je Romeo Zelenika, direktor Mostarskog zatvora. „Federacija jeste povećala svoje zatvorske kapacitete, što opet nije dovoljno. Mislimo da će poboljšanje donijeti uvođenje tzv. Elektronskog zatvora, odnosno GPS narukvica za praćenje zatvorenika,“ dodao je Zelenika.

Kada je u pitanju Zakon o ravnopravnosti spolova i poštivanje prava žena zatvorenica, jedno je sigurno, za sada jedini ženski zatvor za čitavu BiH nalazi se u Tuzli i u njemu su uslovi po evropskim standardima, tvrde učesnici današnje konferencije.

Boško Đukić, pomoćnik Ministra pravde RS, između ostalog, kazao je kako je zadovoljan ovim jednoipogodišnjim projektom, te vjeruje da će se njegova implementacija održati, jer su pored konsultanata s međunarodnom ekspertizom u samoj realizaciji učestvovali i bh. zatvorski stručnjaci i drugi domaći profesionalci. Ovim su dodatno ojačani kapaciteti BiH u oblasti vladavine prava, koja je od suštinske važnosti za integraciju naše zemlje u Evropsku uniju. Projekt direktno utiče i na implementaciju aspekata Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini.

Europa.ba