EU podržava BiH u identifikaciji i upravljanju područjima značajnim za ptice

Pozivamo sve predstavnike sredstava informisanja da prisustvuju prezentaciji projekata koja će se održati 1. oktobra sa početkom u 9:30 sati u u prostorijama Odjeljenja za prirodne nauke Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Ornitološko društvo "Naše ptice" će prezentirati niz projekata sa ciljem identifikacije i upravljanja područjima značajnim za ptice i očuvanje vrsta divljih ptica u BiH.

“Wings across the Balkans” finansira Europska unija u sklopu program razvoja civilnog društva  multikorisničkog Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).  U Bosni i Hercegovini projekat sufinansiraju Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Općina Kakanj. Projektom koordinira BirdLife International, a uključeno je još osam organizacija iz regiona Balkana (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina). Ukupna vrijednost projekta je 325,000 EUR, a kontribucija EU je 256,000 EUR.  Projekat ima za cilj jačanje kapaciteta nevladinih organizacija, prekogranične saradnje sa lokalnim institucijama, prikupljanje podataka i razvijanje metodologije za identifikaciju i upravljanje područjima značajnim za ptice (IBA područja) kao instrumenta sprovođenja Direktive EU o divljim pticama. Projektom su predviđena terenska istraživanja, radionice u cilju jačanja kapaciteta i izrada aplikacije za barem jedno IBA područje u svakoj zemlji učesnici.

Ostali projekti koji će biti prezentirani su „ptice.ba“, koje finansira Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Cilj projekta je jačanje kapaciteta lokalne zajednice u vidu boljeg poznavanja i edukacije o pticama i njihovim staništima.  “Promocija posmatranja ptica (birdwatching) u FBiH” je projekat kojeg finansira Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Cilj projekta je pokretanje aktivnosti promocije posmatranja ptica kao jednog od značajnih potencijalnih turističkih resursa u Bosni i Hercegovini. “Istraživanje biološke raznolikosti i eko-turističkih potencijala Šeričke bare” finansira Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Cilj je sagledavanje potencijala područja Šerićke bare i njenog okruženja (jezero Modrac), njihovog eventualnog prijedloga za područje značajno za ptice (IBA), te razvijanje programa posmatranja ptica kao dijela turističke ponude tog područja.

Svi projekti će biti realizovani tokom 2010. i 2011. godine.

Europa.ba