Podrška EU makro-ekonomskoj stabilnosti u Bosni i Hercegovini

Tokom posjete gospodina Štefana Fülea, komesara EU za proširenje i evropsku politiku susjedstva, ministar finansija i trezora BiH, gospodin Dragan Vrankić je potpisao Memorandum o razumjevanju o kreditu u iznosu od 100 miliona eura. Ova pomoć će podržati program neophodnih fiskalnih prilagođavanja i strukturalnih reformi koje vlasti trebaju provesti s ciljem osiguranja održivih vanjskih i fiskalnih računa.

Makro-finansijska pomoć (MFP) je vanredni instrument koji služi kao odgovor na krizne situacije, a koji je na raspolaganju susjedima EU. Uslovljen je i nadopunjava program prilagođavanja koji je dogovoren između Bosne i Hercegovine i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

EU je uvjerena da MFP može pomoći Bosni i Hercegovini da se bolje suoči sa trenutnim ekonomskim izazovima, kao što su neophodna fisikalna konsolidacija i reforma sistema socijalnih davanja.

Značajna finansijska pomoć EU će biti isplaćena u dvije tranše od kojih će svaka okvirno iznositi do 50 miliona eura. Glavni uslov za isplatu prve tranše još nije ispunjen: Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine treba da odobri Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika.

Evropska komisija podstiče vlasti Bosne i Hercegovine da ispune ovaj uslov u najkraćem mogućem roku.

Europa.ba