Konferencija „Novo tehničko zakonodavstvo“

U okviru projekta “Infrastruktura kvaliteta” danas je u Sarajevu održana cjelodnevna konferencija „Novo tehničko zakonodavstvo – Revolucija za slobodnu trgovinu i sigurnost proizvoda“.

Projekat treba pomoći bh. institucijama u primjeni novih tehničkih propisa Evropske unije, čime ekonomija Bosne i Hercegovine prihvata novi pristup direktivama EU. Krajnji je cilj da svi tehnički proizvodi koji se proizvode ili uvoze u BiH, budu sigurni i bezbjedni. Time će se premostiti sve tehničke prepreke slobodnoj trgovini između BiH i zemalja članica EU.

„Prije je jedno državno tijelo provjeravalo cijeli taj proces, a sada sama firma proglašava da li je njen proizvod u skladu sa standardima. Postoje također i institucije koje će to provjeravati, pa ako dokažu da nije istina, šteta za tu firmu će biti ogromna,“ objasnio je Dragan Milović, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Proces preuzimanja i implementiranja direktiva u BiH u potpunosti finansira Evropska unija sa 1,6 miliona eura. Riječ je o složenom i dugotrajanom procesu, jer je pored preuzimanja legislative, potrebno izvršiti mijenjanje rada nekih ustanova i institucija.

Carsten Kudahl, voditelj EUISP projekta u BiH ističe kako će uspješnim provođenjem ovoga projekta najviše dobiti kompanije koje svoje proizvode već izvoze na tržište EU, kao i one koje to planiraju u skorije vrijeme.

„Također, laboratorije i tijela za certificiranje koji pružaju usluge na osnovu evropskih standarda će imati koristi od projekta. Sada je jako važno da se intenzivnije uključe privatne kompanije kako bi bile što spremnije za promjene koje slijede.“, dodaje Kudahl.

Učesnici konferencije bili su predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Agencije za nadzor tržišta BiH, te predstavnici nekoliko domaćih kompanija.

Europa.ba