Uspješno okončana prva faza projekta „Jačanje lokalne demokratije“

Rezultati projekta „Jačanje lokalne demokratije“ (LOD) provedenih u 14 općina BiH, predstavljeni su u četvrtak 30. septembra tokom završne radionice prve faze projekta na Jahorini. Projekat je otpočeo prije 18 mjeseci s ciljem uspostavljanja trajnog partnerstva između organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti.

„Evropska unija daje veliku važnost povećanom učešću organizacija civilnog društva u demokratskom procesu kao i dobroj saradnji izmedju civilnog društva i vlasti na svim nivoima, nečemu što jača kvalitet demokratije i doprinosi pomirenju. Zato smo za finansiranje ovoga projekta, koji je implementirao UNDP, izdvojili 1,5 miliona eura. Nadamo se da će nakon provedbe projekta organizacije civilnog društva postati bolji partneri vlasti prilikom odgovora na gradjanske potrebe ali i da će postati grupe koje vrše pritisak na vlasti da brže i efektivnije zadovoljavaju potrebe gradjana“, objasnila je Maria Farrar-Hockley, šefica sektora operacija za pravosudje i unutarnju politiku, reformu javne administracije, socijalnog dijaloga i civilnog društva Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Od ukupno 37 općina koje su aplicirale za učešće u LOD projektu, odabrano je 14 partnerskih i još 6 pridruženih općina kojima je pružena tehnička podrška.

„Predloženo je ukupno 251 projekat, a 59 ih je odabrano za finansiranje. Projekti su se ticali socijalne inkluzije, pitanja mladih, ekologije, smanjenja siromaštva, pitanja gendera, te demokratije, manjinskih grupa, kulture i turizma. Općine su sufinansirale projekte sa 10% sredstava.“, ističe Samir Omerefendić, voditelj projekta LOD (UNDP).

Jedna od općina koje su učestvovale u projektu „Jačanje lokalne demokratije“ je i Opština Laktaši, u kojoj su uspješno realizirana 4 projekta.

„Mi smo i prije ovoga imali veliku uključenost nevladinih organizacija u rad opštine, imali smo i sistem raspodjele sredstava, ali je sve to sada mnogo poboljšano zahvaljujući LOD projektu.“, kazala je Jelena Račić, predstavnica Administrativne službe Opštine Laktaši.

U Općini Novi Grad, koja ima potpisane ugovore o saradnji sa 67 nevladinih organizacija, realizirano je 5 projekata.

„Unaprijedili smo sve procedure u skladu sa ISO standardima, čime smo ojačali i svoje kapacitete. Posebno nam je važno što smo javnost uspjeli uključiti u proces odlučivanja, a sve će to pomoći da građanima pružamo što bolje usluge.“, sa zadovoljstvom je objasnila Hazima Pecirep, rukovodilac Službe za integrisani razvoj Općine Novi Grad.

Kroz implementaciju ovog projekta, usvojeni su mehanizmi za praćenje i evaluaciju aktivnosti i rezultata nevladinog sektora. Također, jasno su definirani standardi za praćenje odnosa lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva.

Europa.ba